Recordaantal vrijwilligers krijgt geld voor behoud van de natuur

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
In totaal 92 vrijwilligersorganisaties hebben initiatieven ondernomen ter verbetering van de biodiversiteit in de provincie Noord-Holland. De Provincie heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld in het zogeheten Groen-fonds. Dit meldt de Provincie.  

Natuurbescherming 

Het totale budget dat de Provincie beschikbaar stelde bedroeg 101.500 euro. Uiteindelijk is dit bedrag uitgereikt aan die organisaties die zich aantoonbaar inzetten voor een betere natuur, de bescherming van dieren en planten of een groene innovatie. Des te meer deze projecten in het kader staan van ook menselijke participatie, des te hoger hun toegewezen budget. Denk hierbij aan het betrekken van vrijwilligers, het ondersteunen van sociale werkvoorzieningen of de vergroening van publieke voorzieningen.

Voorbeelden van initiatieven  

Een voorbeeld is de dorpsvereniging in Anna Paulowna. Zij, maar ook een scholengemeenschap in Bussum, hebben een bedrag ontvangen voor meer biodiversiteit in hun buitenplaatsen. In sommige delen van Amsterdam worden doelbewust nectarrijke planten neergezet om de omgeving aantrekkelijk te maken voor insecten. In Bloemendaal worden schuilstroken voor padden aangelegd. Veel initiatieven zijn gericht op de terugkeer van diersoorten. Naast padden en insecten profiteren ook kerkuilen en vleermuizen van de werkzaamheden.

De Provincie stelt jaarlijks 7 ton beschikbaar voor het behoud van de biodiversiteit. Op basis van de voorgestelde vrijwilligersinitiatieven wordt het geld uit het Groen-fonds verdeeld door een jury van natuurorganisaties.

Door: Nationale Recreatiegids