Natuurgebieden steeds vaker vernield tot ergernis van boswachters

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Zuid-Holland is rijk aan veel natuurgebieden en uitkijkpunten. Toch wordt er niet altijd verantwoordelijk omgegaan met deze rijkdom. Boswachters uit de buurt van de Zuid-Hollandse Eilanden melden steeds vaker vernielingen nu meer mensen weer recreëren. Dit meldt IGO. 

Vandalisme

In de gebieden Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waarde is het vandalisme de afgelopen maanden sterk toegenomen. Publieke telescopen in vogelobservatoria worden gesloopt en informatiepalen worden opgeblazen. Tegen de toename van het rondslingerend afval is nauwelijks op te boksen. De boswachters treffen zelfs dieren aan die helemaal niet thuishoren in de natuur, zoals kippen en konijnen. Die worden dan uitgezet door mensen die niet voor ze kunnen zorgen.

Kostbaar

Bankjes en afrasteringen zijn ook vaak het slachtoffer van vernielingen. Permanente markeerstiften brengen nare teksten aan op informatiebordjes die al gauw zo’n 1500 euro kosten. Het repareren en opruimen van de natuurgebieden kost boswachters veel kostbare tijd en geld die ze anderzijds aan de natuur hadden willen besteden. 

Borden die geplaatst worden ter handhaving van de huisregels worden soms volledig vernield of verwijderd door vandalen. Dit verergert de problematiek omdat bezoekers dan aannemen dat er geen regels meer gelden in het bos.

Door: Nationale Recreatiegids