De lekkerste groentes en kruiden vind je gewoon in de tuin

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Planten die worden beschouwd als onkruid zijn veelzijdiger dan je denkt. Nu de zomer in volle gang is ontspringen er allerlei soorten planten die een uitstekende aanvulling zijn voor je gerechten. Welke soorten onkruid kun je allemaal eten? Dit meldt Natuurmonumenten. 

Brandnetels

Brandnetels kunnen je een jeukende en pijnlijk uitslag geven, mits je weet hoe je de planten moet behandelen. Als je van de onderkant van de bladeren naar boven aait word je niet gestoken. Brandnetels zijn zeer geschikt voor thee of soep. Veel brandnetels in je tuin heeft daarnaast een aantrekkende werking op de vlinder. Rupsen kunnen geen genoeg krijgen van brandnetelbladeren.

Windes

De winde komt in bijna elke tuin voor. De paarse klimplant kan wel drie meter hoog worden. In het hoogseizoen bloeien er schilderachtige witte bloempjes aan de uiteinden. Door het drogen van de winde kun je een thee zetten die goed werkt tegen koorts en overprikkelde organen. Voor een vitale tuin met veel insecten is de winde een uitstekende aanvulling in de tuin.

Weegbree

Weegbree komt bijna overal voor als mensen stoppen met maaien en het gebruiken van kunstmest. De plant werkt als supplement voor de brandnetel: gekneusde blaadjes werken tegen de uitslag die je krijgt van een brandnetel. Daarnaast geven de plantjes salades een extra tint.

Naast deze drie planten kun je ook nog stinkende gouwe en en zevenblad gebruiken om medicinale thee te zetten. Hierover vind je meer op de website van Natuurmonumenten

Door: Nationale Recreatiegids