Weer minder bijen waargenomen tijdens jaarlijkse bijentelling

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Dit jaar zijn tijdens de Nationale Bijentelling weer minder bijen en andere bestuivers geteld dan voorgaande jaren. Dit is al langere tijd een trend in Nederland, waar het aantal bijen in rap tempo afneemt. De oorzaak van het lagere aantal van dit jaar is volgens de organisatie vooral te wijten aan het koude weer. Dit meldt de NOS. 

Dit jaar deden 3400 tellers mee aan de Nationale Bijentelling. Zij zagen zo'n vijftien bijen en andere bestuivende insecten. Vorig jaar lag dit gemiddelde op twintig. De honingbij werd met ruim 11.000 keer het meest gezien, gevolgd door de gehoornde metselbij en de rosse metselbij. Daarna volgt de hommel op een flinke achterstand. Het aandeel van de honingbij is wel weer wat afgenomen, net als de afgelopen jaren ook het geval was. 

Opwarmen

Volgens Koos Biesmeijer van natuurinstituut Naturalis komt het lagere aantal insecten vooral door het koude weer van de afgelopen tijd. Bijen moeten zich opwarmen om te kunnen vliegen, maar dat gaat door de kou dus moeizamer. Honingbijen kunnen in de bijenkorf profiteren van de warmte daar en kunnen bij wat lagere buitentemperaturen al vliegen. En voor metselbijen kan een bijenhotel op een zonnige plek in de stad al goed uitpakken. Andere bijensoorten moeten zichzelf zien op te warmen, en laten zich daardoor in de kou minder zien. Vanwege deze reden was de telling al een week opgeschoven. 

Bedreigd

In Nederland komen zo'n 360 bijensoorten voor, de helft ervan wordt bedreigd en staat daarom op een rode lijst. 34 soorten zijn al verdwenen.

Door: Nationale Recreatiegids