Ministerie voor Natuur en Stikstof reserveert 35 miljoen euro voor Nationale Parken

Door Nationale Recreatiegids
5 min
Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal is voornemens om voor de aankomende zes jaar elk jaar 5 miljoen euro extra te reserveren voor de versterking van de positie van Nationale Parken in Nederland. dat komt bovenop de beschikbare 1,3 miljoen euro die de parken per jaar krijgen. Met deze extra 35 miljoen euro kan een flinke impuls gegeven worden aan de verdere ontwikkeling naar robuustere Nationale Parken, meldt de Rijksoverheid.

De Nationale Parken zijn een mooie omgeving waar Nederlanders kunnen genieten van natuur en landschap. Ze vormen de nationale collectie van unieke Nederlandse natuur- en landschapsgebieden met al het culturele erfgoed daarin: de zee, de getijdengebieden in de delta, tuinen, veenmoerassen, rivieren, beken, heide en bossen. De Nationale Parken leveren een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit van Nederland. Bovendien kunnen de organisaties van de Nationale Parken ook een bijdrage leveren aan de opgaves in het landelijk gebied door hun kennis over het gebied in te brengen in de gebiedsprocessen in de regio.

Beleidsprogramma

Op 19 juni heeft minister Van der Wal het nieuwe beleidsprogramma Nationale Parken 2024-2030 naar de Tweede Kamer gestuurd met daarin de basiseisen waaraan elk Nationaal Park moet voldoen. Zo moet elk Nationaal Park een samenhangend gebied zijn met ten minste 1 natuurkern van minimaal 1000 hectare. Het park draagt bij aan de verbinding van mensen met natuur en is opengesteld voor publiek, waarbij de recreatie wel in balans moet zijn met de natuurbescherming.

Nederland staat op het punt om grote veranderingen door te voeren in het landelijk gebied en in het beleidsprogramma staan ook verschillende voorbeeldprojecten die laten zien hoe de Nationale Parken samen met provincies, gebiedsorganisaties en lokale overheden op innovatieve wijze bijdragen aan maatschappelijke en ruimtelijke opgaven. Nationale Parken dienen bij uitstek als netwerkorganisaties waarin natuurpartijen, agrarische partijen, ondernemers en kennisorganisaties samenwerken om natuurbeheer te verbeteren, natuurbeleving te versterken en nieuwe wetenswaardigheden te delen met het publiek.

Wereldwijd en ook in Nederland staat de biodiversiteit onder druk. Behoud en versterking van de natuur in de Nationale Parken gebeurt niet vanzelf. Voor het Beleidsprogramma Nationale Parken 2024-2030 is gekozen voor een stap-voor-stap benadering om met draagvlak in de regio toe te werken naar parken die sterker zijn en waarin de natuur in een dichtbevolkt land als Nederland duurzaam beheerd en beleefd kan worden. Het beleidsprogramma is samen met de provincies tot stand gekomen, onder voorbehoud van co-financiering uit de regio. Daar zullen later dit jaar afspraken met de provincies over worden gemaakt.