Badgasten verstoren rust zeehonden, Pieterburen is het beu

Door Nationale Recreatiegids
2 min
Het zeehondencentrum in Pieterburen heeft aan de alarmbel getrokken. Zij storen zich aan het grote aantal mensen dat de rust van de zeehondenpups verstoord. Die mensen proberen selfies met ze te maken, maar willen de pups ook optillen en gooien zelfs stenen naar ze. Dat meldt nu.nl.

Op dit moment verblijven er volgens Zeehondencentrum Pieterburen 33 zeehondenpups in het centrum, waarvan 10 als gevolg van de acties van mensen. Zo waren er volgens het centrum twee voorbeelden van pups die door kinderen werden opgetild en meegenomen in de armen. Dit is ook op de foto gezet. Volgens het zeehondencentrum is dit een gevaar voor zowel de dieren als de mensen. Zeehonden kunnen gemeen bijten.

Afstand houden

De gemeente Vlieland roept mensen op om voldoende afstand te houden van de dieren. Een zeehondenpup kan langere tijd alleen blijven, tot wel acht uur. Het is dus niet vreemd als een pup een tijdje in zijn eentje op het strand ligt.

Op het moment dat mensen de pups verstoren, kan dit ervoor zorgen dat de moeder niet meer terugkeert. Dan blijft de pup wel voor een te lange tijd alleen en moet het dier worden opgevangen om te voorkomen dat deze overlijdt.

Daarnaast is het verboden om zeehonden op te pakken of te helpen. Dit is weggelegd voor getrainde zeehondenwachters.