Natuurorganisaties: stikstofplannen Drenthe ‘nietszeggend’

Door Nationale Recreatiegids
6 min
Natuur- en milieuorganisaties hebben flinke kritiek op de stikstofplannen die de provincie Drenthe heeft opgesteld om de uitstoot te verminderen en de natuur te herstellen. Zij noemen het een ‘nietszeggend’ plan. Dat meldt RTV Drenthe.

Volgens de Natuur en Milieufederatie Drenthe, Het Drents Landschap en Natuurmonumenten gaan de stikstofplannen in het Drentse Plan Landelijk Gebied (DPLG) van de provincie Drenthe geen effect hebben. Die stellen dat het tot niks anders leidt dan stilstand. Zo worden er geen duidelijke keuzes gemaakt en volgens de organisaties is het niet slim dat de provincie geen geld vraagt van het Rijk.

Het DPLG zou ‘geen enkel antwoord kunnen geven op hoe Drenthe de grote opgaven wil aanpakken’. In het plan wordt geschreven over de herinrichting van de landbouw, verbeterde natuurbescherming en het aanpakken stikstof- en waterproblematiek. De organisaties vinden dat er oppervlakkig over deze kwesties wordt geschreven, ‘er worden geen keuzes gemaakt en er worden geen aanpak of oplossingsrichtingen gepresenteerd’.

Eerste plan duidelijker

De organisaties hadden eerder al een bijeenkomst waarin zij hun inbreng gaven. Reinder Hoekstra van Natuur en Milieufederatie zegt dat er in dit plan veel meer plannen stonden dan in het DPLG. Zo stonden hier maatregelen in voor landbouw, natuur, water en stikstof. De organisatie ziet deze maatregelen niet meer terug in de huidige plannen.

Hoekstra denkt dat dit een gevolg is van de vorming van een nieuw college. Hij stelt dat er onder andere een bedrag in dat er op het laatste moment uit is verwijderd.

Geld van het Rijk vragen

Wat de organisaties ook niet begrijpen is dat er geen verzoek is voor geld van het Rijk. Hoekstra stelt dat er momenteel geen geld van het Rijk komt en dat de provincie hier om moet vragen. Zo hebben Friesland en Groningen wel al een claim ingediend.

Hoekstra geeft aan dat Drenthe een flink grotere opgave heeft als het gaat om natuurherstel en stikstof- en waterproblematiek. “De opgave is hier vijf tot zes keer zo groot als in Groningen. Dat komt omdat we op zandgronden zitten, met vee en bijna alle natuurgebieden last hebben van te veel stikstofneerslag.”

Conceptversie

Henk Jumelet, landbouw- en natuurgedeputeerde, liet vorige week weten dat het om een conceptversie gaat. Die stelt dat er nog veel onduidelijk is en dat het nog een tijdje gaat duren voordat er een definitieve versie op tafel ligt. Omdat er nog geen nieuwe college is en het huidige college geen bevoegdheid meer heeft om hierover te beslissen. “Daarom hebben we er een aantal hoofdstukken uitgehaald”, aldus Jumelet.