Duizenden kleine visjes aangespoeld op Zeeuwse stranden

Door Nationale Recreatiegids
2 min
Zaterdag zijn op de stranden van Vlissingen en Dishoek duizenden kleine visjes aangespoeld. Vermoedelijk zijn het sprotten. Op beelden is te zien hoe deze visjes liggen te spartelen aan de kustlijn, meldt Omroep Zeeland.

Het is niet duidelijk wat de precieze oorzaak is dat de visjes zijn aangespoeld. Er wordt gespeculeerd op de sociale media, waar beelden van de aangespoelde vissen worden gedeeld. Sommigen denken dat het komt door dat de vissen werden opgejaagd door zeebaarzen en makrelen. Er zijn naast de sprotten ook enkele grotere vissen aangespoeld.

Inez Flameling, marien bioloog, weet ook niet wat de directe oorzaak is. Mogelijk kunnen mariene hittegolven een oorzaak zijn, maar volgens Flameling zou dat niet nu al aan de orde zijn.

Inmiddels zijn de vissen op het strand bij Vlissingen weggehaald. Wel zullen strandgangers bij Dishoek nog wel levenloze vissen tegemoetkomen: er is een deel tussen de paalhoofden terechtgekomen.

Jagen

Jarco Havermans, marien bioloog en dierenverzorger bij Ecomare, zag vorige maand een soortgelijk incident plaatsvinden bij Egmond aan Zee. Daar waren de sprotjes vermoedelijk opgejaagd door horsmakrelen. Havermans stelt dat die in ondiepe wateren jagen. “De achterste visjes worden gegrepen en de voorste spoelen aan op het strand.”