Zuid-Holland wil meer bossen aanleggen

Door Nationale Recreatiegids
2 min
Vanaf september is het voor zowel de gemeenten, landgoedeigenaren en natuurbeheerders mogelijk om een subsidie aan te vragen voor de aanleg van nieuwe bossen in de omgeving van Zuid-Holland. Dat meldt het AD.

Met de subsidie wil de provincie de landelijke doelstelling om 37.000 hectare bos aan te leggen. In Zuid-Holland gaat het om een oppervlakte van 150 hectare bos. Dit is te vergelijken met een grootte van 200 voetbalvelden. Daarvoor stelt de provincie 500.000 euro beschikbaar. Met deze subsidie is het niet de intentie om nieuwe stukken grond aan te schaffen. Ook zijn er andere voorwaarden aan verbonden. Zo moeten de nieuwe bossen minimaal 1 hectare groot zijn en mogen die niet in beschermd natuurgebied of weidevogelgebied komen.

Bossen in plaats van landbouwgrond

De provincie stelt dat de subsidie kan helpen bij het afstaan van landbouwgrond voor het planten van bossen. In de regio van Alphen is er de laatste jaren hard gewerkt aan zogeheten tiny forests, zoals bij de Zegerplas. Ook is er tussen Alphen en Ter Aar gewerkt aan een nieuw wandelbos, maar deze is nooit aangelegd.