Veghelse natuurtuin verrast met ontdekking zeldzame koninginnenpage

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Natuurtuin ’t Bundertje in Veghel is vandaag in de feeststemming. Daar zijn in juni drie cocons van de zeldzame koninginnenpage ontdekt, die nu zijn ontpopt. De geboorte van de bijzondere vlinder wordt gezien als een beloning voor de aanpak van de natuurtuin, meldt Brabants Dagblad.

Het was eind juni al feest bij de medewerkers en vrijwilligers van de natuurtuin toen de cocons ontdekt werden. Nu is er nog meer vreugde. De cocons van de zeldzame vlinders zijn inmiddels ontpopt en de vlinders zijn uitgevlogen. De milieuvriendelijke aanpak van ’t Bundertje zorgt ervoor dat het aantal dier- en plantsoorten in de tuin toeneemt, is de conclusie.

Danielle Walraven is beheerder en educatief medewerker bij ’t Bundertje. Ze stelt dat door een zorgvuldig maaibeleid meer inheemse planten groeien op het terrein. Dat is op zijn beurt weer belangrijk voor de insecten, onder meer tijdens de voortplanting. Walraven ziet de geboorte van de koninginnenpages als een ‘prachtige beloning voor de aanpak’.

Koninginnenpage

De rups van de vlinder is felgekleurd, met veel groene en oranje strepen. De vlinder hoort bij de familie van de grote pages en is de grootste inheemse vlindersoort in Nederland. Vroeger kwam de koninginnenpage alleen voor in Zuid-Limburg, maar inmiddels is de vlinder ook in andere delen van het land te zien. Ze komen echter niet veel voor.

’t Bundertje ligt aan de Patrijsdonk in Veghel en is een leer- en ontmoetingsplek voor iedereen die geïnteresseerd is in natuurtuinen. De locatie heeft daarnaast ook een dierenweide, een vijver en moestuintjes voor kinderen.