Dierenwelzijn is niet altijd even belangrijk als vakantieplannen

Door Nationale Recreatiegids
5 min
Het is weer vakantie. Voor de meeste mensen betekent dat het inpakken van koffers en checken of de banden van de auto op spanning zijn. Voor de vrijwilligers van het Knaagdierencentrum in IJmuiden betekent het echter extra aanpoten. Voor veel vakantiegangers is het welzijn van hun huisdieren niet zo belangrijk als hun vakantie: elk jaar weer worden tientallen dieren aan hun lot overgelaten, omdat de eigenaren de diertjes in de natuur dumpen. Een enkele komt terecht in een opvang, maar voor veel andere dieren geldt een ander lot, meldt NH Nieuws.

Sommige mensen denken dat ze hun dieren een plezier doen door ze in de natuur of een park uit te zetten. Vaak is dat echter niet aan de orde, stelt Marleen Welbergen van het Knaagdierencentrum IJmuiden. Dat komt doordat huisdieren vaak tam zijn en afhangen van het eten dat mensen in hun kooitjes stoppen. Bovendien zijn zij niet bekend met hun natuurlijke vijanden, waardoor zij een makkelijke prooi worden als zij rondlopen in de natuur.

Knaagdierencentrum

Het is niet bekend wat de precieze cijfers zijn van het aantal huisdieren dat in de natuur wordt gedumpt en sterft. Sommige dieren hebben geluk en worden gespot door wandelaars, die de dierenambulance waarschuwen. Vervolgens worden de dieren naar het Knaagdierencentrum gebracht. Hoe dichter we bij de zomer komen, hoe voller de hokken in het centrum raken.

Marleen ziet een terugkerend patroon. “In de vakantietijd groeit het aantal dieren dat gebracht wordt met tientallen.” Ze kan nooit gewend raken aan het dierenleed dat zij dagelijks tijdens haar werk tegenkomt. Soms gaat ze zelfs met tranen in haar ogen naar het werk.

Gelukkig zijn de vrijwilligers van het centrum vastbesloten om de dieren een goed leven te geven. Desondanks zijn zij altijd op zoek naar mensen die een opgevangen diertje willen adopteren. Konijnen, cavia’s en muizen worden per twee geplaatst, aangezien dit groepsdieren zijn.

Chippen

Vaak is het mogelijk om de dieren bij andere mensen onder te brengen, maar het is natuurlijk nog beter als het aantal opvangplaatsen naar beneden kan. Kennis over het houden van huisdieren helpt hierbij. Op het moment dat iemand zich beter kan voorbereiden op het nemen van een huisdier, neemt de kans op ongelukken ook af, stelt Marleen.

Daarnaast is zij voorstander van een chip-verplichting voor konijnen. Dit geldt al voor honden en wordt binnenkort ook ingevoerd voor katten. Zo kan altijd achterhaald worden wie de eigenaar is en wie er verantwoordelijkheid draagt voor het dier.