Wees voorzichtig met je vakantiekiekjes op sociale media

Door Marian van Reesch
3 min

Veel mensen willen het graag delen wanneer ze op vakantie gaan. Bij velen begint het al op het vliegveld, waar ze een selfie maken die vervolgens op sociale media wordt geplaatst. Maar volgens IT-experts kun je beter je boardingpass buiten beeld houden. Dit meldt Metro Nieuws.

Op het eerste gezicht lijkt het alsof de boardingspass alleen beschreven is met je naam, gate en je stoel in het vliegtuig. Voor hackers is het echter een wereld aan informatie.

“Met behulp van je PNR (uniek reserveringsnummer) en je achternaam kan een hacker volledige toegang krijgen tot je boekingsinformatie. Hierdoor kunnen ze makkelijk bij je telefoonnummer, e-mailadres en contactgegevens voor noodgevallen”, zegt Amir Sachs, oprichter van een cyberbeveiligingsbedrijf.

Met deze persoonlijke gegevens kunnen ze vervolgens gemakkelijk fraude plegen, zoals een creditcardrekening openen of online shoppen. Dus wanneer je graag een foto wilt maken van reisdocumenten, moet je ervoor zorgden dat alleen de voorkant van je paspoort te zien is en de belangrijke gegevens op de boardingpass bedekt zijn.

Sociale media

Wanneer je op vakantie gaat is het ook goed om vanaf het begin wat voorzichtiger om te gaan met het plaatsen van foto’s. Inbrekers kunnen namelijk ook genieten van jouw vakantiekiekjes. Zo kunnen zij precies zien wanneer je van huis bent. Ook moet je zorgvuldig controleren of je posts geen informatie bevatten over je woonadres. Anders weten de inbrekers precies waar ze moeten zijn.

Door: Nationale Recreatiegids / Marian van Reesch