Dit is waarom het zulk wisselvallig weer is (en nog even zo blijft)

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Het weerpatroon in Europa zit momenteel vastgeroest. Een hardnekkige stroming van de Atlantische Oceaan maakt dat warm en zonnig weer in Nederland ver te zoeken is. En dat precies tijdens de zomervakantie. Dit meldt Weeronline.

De reden dat het zo langdurig wisselvallig is heeft te maken met een stevige westelijke stroming vanaf de Atlantische Oceaan, die ontstaat op de grens met koude lucht boven de noordpool en warme lucht boven de evenaar en Zuid-Europa. Op de grens van beide luchtsoorten ontstaan lagedrukgebieden met regenzones en buien. Deze trekken met de westelijke stroming precies over ons land heen. Daarbij hebben we dus veel bewolking en gematigde temperaturen van hooguit een graad of 20.

Door de stevige westelijke wind kan warme lucht uit Zuid-Europa ons voorlopig niet bereiken. Pas als de stevige westelijke stroming verzwakt, is er kans op meer afwisseling in het weerbeeld en dus ook dat er weer eens een warme zuidenwind opsteekt en we wat zomerse dagen van maxima van 25 graden en meer krijgen. Vanaf half augustus is daar kans op, maar de mooie dagen worden in de tweede helft van augustus waarschijnlijk nog wel afgewisseld met enkele koelere en wisselvallige dagen.

Voor langdurig droog en zonnig weer moeten hogedrukgebieden boven onze omgeving tot stilstand komen. Dit was in juni nog het geval en doordoor was het toen wekenlang droog en zonnig. Nu zit dat er niet in, maar we mogen dus wel hopen op wat meer zomerse dagen vanaf half augustus.