Van kurkdroog naar kletsnat: waterschap voert water in delen van Maas en Waal af

Door Nationale Recreatiegids
2 min
De afgelopen weken werden gekenmerkt door de vele regenbuien. Hierdoor is op een aantal plekken het waterpeil weer flink omhoog gegaan. Zo hoog zelfs dat het Waterschap Rivierenland water in Maas en Waal laat weglopen. In plaats van water vasthouden wordt het nu dus afgevoerd. Dat meldt het Brabants Dagblad.

Momenteel is er nog geen sprake van hoogwater, maar gezien de weersverwachting voor de komende weken stijgen de waterstanden van de rivieren en het grondwater verder. Daarom hoeft het waterschap minder water aan te voeren om de regio van een juist waterpeil te voorzien.

Het blijft daar niet bij: waterschap is al begonnen met het afvoeren van water in sloten in de lage delen van het rivierengebied. Dat komt onder andere doordat er voor de komende dagen meer regen is voorspeld. Waar juni kurkdroog was en het waterschap met een laag grondwaterpeil kampte, mogen zij in augustus water wegvoeren.

Een woordvoerder zegt dat dit niet betekent dat ‘alle sluizen meteen open gaan’. Volgens de woordvoerder ligt het iets genuanceerder en moet er per plek worden gekeken naar het waterpeil. “Het is altijd maatwerk, op de ene plek gaat het stijgen van het water sneller dan op de andere plek.”