Schotse hooglanders moesten positief effect hebben op natuur, nu blijkt tegendeel

Door Nationale Recreatiegids
5 min
Al sinds 1992 grazen zes Schotse hooglanders in het wandelbos Groenendaal in Heemstede. Daar moesten de dieren de natuur een handje helpen. Nu is geconcludeerd dat zij echter helemaal niet zo’n goed effect hebben op de natuur als gedacht. Daarom stopt de gemeente met de lease op de hooglanders, meldt NH Nieuws.

De hooglanders zijn naar het park gekomen omdat deze te maken had met een esdoornplaag. Ook moesten de dieren de biodiversiteit in het park vergroten. Maar het blijkt dat de voorkeur voor de koeien uitgaat naar andere planten dan de esdoorn, waardoor de plaag alsnog door mensen moet worden aangepakt.

Niet het enige nadeel

Naast het verkeerde dieet, zitten er helaas nog een aantal nadelen aan de koeien in het gebied. Bepaalde, beschermde planten, zoals sneeuwklokjes, blauwe druifjes en krokussen worden door de dieren vertrapt. Daarnaast maken de hooglanders olifantpaadjes. Die worden vervolgens gebruikt door mensen als wandelpaden. Dit zorgt voor terreinversnippering, wat niet wenselijk is voor de biodiversiteit.

Uiteindelijk denkt de gemeente ook dat de uitwerpselen van de koeien de hondenbaasjes minder motiveert om de poep van hun hond op te ruimen. Dat de koeienvlaaien blijven liggen is goed: deze zorgen voor een herverdeling van de voedingsstoffen. Maar dat geldt niet voor hondenpoep.

Biodiversiteit

Nu moet de gemeente dus op zoek naar een andere manier om de biodiversiteit in het bos te vergroten. De gemeente denkt niet aan andere dieren.

Het is opvallend dat dit een van de weinige landgoederen is die worden begrazen door de hooglanders. Alleen in het nationaal park Zuid-Kennemerland lopen Schotse hooglanders. PWN, de beheerder, is van plan om de dieren daar te laten. Een woordvoerder van PWN stelt dat zij altijd per gebied kijken wat nodig is.

Wandelbos

Er zit ook een verschil in de gebieden. Zo is het gebied in Groenendaal een park, terwijl het gebied in Zuid-Kennemerland een echt natuurgebied is. Daar zijn de paden verhard zodat mensen daarop blijven. Ook is driekwart van het natuurgebied grasland. Dit maakt het een beter graasland voor de koeien dan het gebied in Groenendaal.

De koeien blijven nog tot het einde van het jaar in het bos in Groenendaal. Daarna moet een andere plek voor ze gevonden worden. Daar het bedrijf waar de gemeente de koeien van leasete nu naar op zoek.