Hoe meer stappen, hoe beter: wandelen is écht gezond

Door Marian van Reesch
6 min
De meeste mensen weten dat wandelen goed is voor je gezond. Uit een Amerikaanse studie blijkt het echter dat je niet per se de 10.000 stappen hoeft te halen om langer te leven. Toch helpt het om tijdens een boswandeling een extra kilometer te lopen. Dit meldt Scientias.

Volgens het onderzoek wordt het risico op vroegtijdig overlijden al kleiner bij 3967 stappen per dag en zijn er maar 2337 stappen nodig om de kans op overlijden door hart- en vaatziekten te verkleinen bij mensen die (bijna) niet bewegen.

Blijf bewegen

Echter is het toch een goed idee om een paar extra stappen te zetten. Na een analyse van zeventien onderzoeken blijkt dat bij elke vijfhonderd tot duizend extra stappen de kans op overlijden significant afneemt. Bij elke duizend stappen neemt de kans met 15 procent af en bij vijfhonderd stappen wordt de kans op hart- en vaatziekten met 7 procent kleiner. 

Volgens de Amerikanen zit er geen limiet op de voordelen die je krijgt bij elke stap extra. “Ons onderzoek laat zien dat hoe meer je loopt, hoe beter het is voor je lijf en leden”, zegt professor en cardioloog Maciej Banach van de Johns Hopkins University. “We concluderen dat dit geldt voor zowel mannen als vrouwen, onafhankelijk van hun leeftijd en of ze in een subtropische, gematigde of koude regio wonen. Mensen hoeven gemiddeld maar 4000 stappen per dag te zetten om hun algehele kans op vroegtijdig overlijden significant te verlagen, en nog minder beweging dan dat volstaat al om de kans op overlijden door hart- en vaatziekten te reduceren.”

Wereldwijd probleem

De WHO stelt dat te weinig beweging een van de grootste doodoorzaken ter wereld is. Volgens de organisatie gaan er gemiddeld 3,2 miljoen mensen per jaar dood door te weinig beweging. Na de coronapandemie is dit nog erger geworden en niet meer verbeterd. 

Uit de resultaten kwam naar voren dat er wel een verschil zit in de hoeveelheid stappen die elke leeftijdsgroep moet doen om de kans op overlijden te verkleinen. Bij 60-plussers die elke dag 10.000 stappen zetten, was de kans op niet-vroegtijdig overlijden verhoogd naar 42 procent in vergelijking met de 6000-stappers. Bij jongere volwassenen was dit verhoogd naar 49 procent bij stappen tussen de 7000 en 13.000.

Leefstijlinterventie

Volgens professor Banach is het beter om meer te bewegen en minder medicijnen te nemen. “In een wereld waarin we meer en meer inzetten op nieuwe medicatie en operatieve ingrepen, is het zeker zo belangrijk om beweging, gezonde voeding en een algehele gezonde leefstijl te stimuleren. Op deze manier voorkomen en verlichten we misschien nog wel meer cardiovasculaire stoornissen en andere potentieel dodelijke aandoeningen,” zegt Banach. “Het lijkt er sterk op dat een persoonlijke aanpak in het stimuleren van leefstijlveranderingen het beste werkt, net als bij medische behandelingen het geval is.”

Door: Nationale Recreatiegids / Marian van Reesch