Mysterie rond tapijttegels in natuurgebied in Overijssel opgelost
Boswachter Kees Jan Westra vertelt aan RTV Oost dat zijn collega op een gegeven moment verbaasd aan kwam zetten met een aantal tapijttegels. Die had hij gevonden in het natuurgebied. In eerste instantie dachten de boswachters dat het ging om iemand die afval aan het dumpen was. “We hebben de tegels dus maar bij het oud vuil gegooid.”
Tweede incident
Tot hun verbazing treft een andere collega een aantal weken later aanzetten met precies dezelfde tegels. Ook die heeft hij uit het omliggende gebied gevist, een paar kilometer verderop. Volgens Westra komt het niet vaak voor dat mensen zo’n afstand rijden voordat zij hun afval dumpen. “Uiteindelijk kwamen we erachter dat het een onderzoek van Arcadis is, in opdracht van de NAM”, vertelt hij.
In Springendal heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in het verleden een aantal boorputten gebruikt. Die zeven boorputten worden nu ontmanteld en opgeruimd, zodat de grond kan worden teruggegeven aan de eigenaar. De werkzaamheden kunnen een invloed hebben op de natuur en moet daarom eerst onderzocht worden.
Tegels voor microklimaat
De boswachter vertelt dat zij op dezelfde manier onderzoek doen. De tapijttegels hebben een zwarte kleur, waardoor deze veel warmte vasthouden. Op die manier ontstaat er een microklimaat, met dieren zoals hazelwormen, zandhagedissen en levendbarende hagedissen. Die worden aangetrokken door de warmte onder de tegels, wat het makkelijker maakt om een telling te doen. Zo krijg je een indicatie van de biodiversiteit in het gebied.
Stickers
Inmiddels ligt er een flinke stapel tegels in het kantoor van Staatsbosbeheer op het Springendal. Die kunnen de onderzoekers komen ophalen.
Ook heeft het onderzoeksbureau een oplossing gevonden voor de mysterieuze tegels in de natuur. Eerst stond er niets op de tegels vermeld, maar nu heeft het onderzoeksbureau de tegels van stickertjes voorzien, met de boodschap ‘Ecologisch onderzoek, niet aanraken s.v.p.’. Voor wandelaars heeft de boswachter ook nog een advies: “Laat de tegels lekker liggen, anders frustreer je een onderzoek.”