Drukte in de Zeeuwse natuur

Door Nationale Recreatiegids
7 min
Het is elke zomer weer drukte in Zeeland. De provincie stroomt vol met toeristen en dat brengt naast inkomsten voor de lokale ondernemers ook problemen met zich mee: extra afval en natuurverstoring. Dat meldt Omroep Zeeland.

Marcel Klootwijk van Het Zeeuwse Landschap heeft hier een idee over. Volgens hem zijn de toeristen niet per se het probleem. Zij gedragen zich niet anders dan de lokale bewoners. Hij stelt dat zij net zo hard de natuur verstoren als toeristen, maar omdat zij simpelweg met minder zijn is de impact ook minder groot. Daarom denkt hij dat het niet gaat om het toerisme, maar eerder de omvang en de aantallen mensen die in de provincie zijn.

Die drukte brengt problemen met zich mee, stelt Marijke Lieman van Staatsbosbeheer. Zij ziet loslopende honden als een grote factor voor de natuurverstoring. Daarnaast ziet zij steeds vaker dat mensen hier hun eigen mening over hebben. Die denken: ‘dat doet mijn hond helemaal niet’ of ‘dat mag hier toch gewoon’.

Oplossing

Een mogelijke oplossing voor het probleem is een quotum stellen voor het aantal bezoekers van de provincie om de drukte tegen te gaan. “Maar dan sluit je een bepaald deel uit en dat moet je niet willen”, aldus Klootwijk. Daar is Lieman het mee eens. Zo veel mogelijk mensen moeten volgens haar kunnen genieten van de natuur. “Maar misschien zit er wel een grens aan wat we kunnen hebben.”

Hoewel het overlastpercentage niet per se hoger is geworden, zijn er dus wel meer mensen in de natuur. Daarnaast ziet Lieman dat mensen ‘hufteriger’ zijn geworden. Die denken sinds corona dat zij meer dingen mogen, waaronder het recht om hun hond los te laten lopen.

Daarom denkt Lieman dat handhaving de enige oplossing is. Momenteel wordt er weinig beboet. Dat weten de mensen en dus zoeken zij de grenzen op. Dit is hetzelfde als mensen die te hard rijden omdat zij weten dat er geen flitspalen zijn.

Gevolgen voor de natuur

De beste manier is volgens beide preventie. Mensen informeren over de gevolgen van hun acties is een goede zet, stellen ze. Daardoor begrijpen zij waarom het belangrijk is om goed met de natuur om te gaan.

Het kan bijvoorbeeld leuk zijn om van het pad af te wijken. Klootwijk herkent zichzelf hier ook in. Maar doordat hij ook weet dat het zorgt voor vertrapping en verstoring weerhoudt hij zichzelf ervan.

Er zijn echter meer oorzaken voor verstoring van of schade aan de natuur. Die hebben wij vaak niet zelf in de hand. Zo zijn er al veel soorten verdwenen door stikstofdepositie. Dat is voor Lieman onbegonnen werk. Het aanspreken van een persoon met een loslopende hond is goed te doen, “maar die enorme boten op zee dat heb ik geen grip op.”

Respect

Er zijn nog genoeg plekken in de provincie waar het lijkt alsof je alleen bent met de natuur. Zo is er Ouwekerk en de Aardenburgse Havenpolder. Die plekken worden graag gedeeld met mensen, zelfs als het betekent dat het drukker wordt. Het belangrijkste is: geniet, maar heb respect voor de natuur.