Flinke werkzaamheden in populair Gelders natuurgebied

Door Nationale Recreatiegids
4 min
Het gaat niet goed met de vennen rond het vroegere Ronde Huis in natuurgebied Zandenbos in Nunspeet. Zo slecht, dat Staatsbosbeheer vindt dat het noodzakelijk is om hier in te grijpen. Niet iedereen is het daarmee eens en omwonenden en recreanten gingen in protest. Meer dan drieduizend mensen ondertekenden een petitie tegen de plannen van de natuurorganisatie, meldt Omroep Gelderland.

Omdat er zo veel ophef ontstond over de werkzaamheden van Staatsbosbeheer om in te grijpen in het natuurgebied, gingen de plannen in de ijskast. In de tussentijd ging Staatsbosbeheer met een klankenbordgroep bepalen hoe zij wel kunnen ingrijpen. De recreanten en omwonenden zijn bang dat de werkzaamheden het authentieke karakter van het gebied aantasten. Inmiddels zijn de nieuwe plannen klaar en de werkzaamheden starten volgende maand.

Rododendrons

In eerste instantie was Nunspeter Gert Wentzel sceptisch over de plannen van Staatsbosbeheer om het natuurgebied flink aan te pakken. Die mening is nu veranderd naar steun voor de plannen. Hij is het er mee eens dat het belangrijk is dat de natuur in het gebied wordt hersteld.

Ook zat Wentzel in de klankenbordgroep die samen met de natuurorganisatie een nieuw plan heeft opgesteld. Samen hebben zij afgesproken dat de rododendrons langs de oever van het ven in fases worden afgesnoeid. In eerste instantie zouden deze worden weggehaald, maar vanwege de cultuurhistorische waarde is nu besloten dat ze gefaseerd worden afgesnoeid.

Opgedroogde vennen

Niet alleen de rododendrons moeten eraan toegeven. De komende tijd zullen er bomen verdwijnen uit het natuurgebied. De aanleiding is om te voorkomen dat de vennen droog komen te staan. Wel blijven de bomen met culturele of historische waarde staan. Het idee van de omgeving van de vennen in de toekomst is een meer heideachtig gebied.

Wandelpaden

De bedoeling van Staatsbosbeheer is om het ven groter te maken. Wandelaars moeten dan droge voeten houden door de aanleg van een vlonder. Daarnaast worden wandelpaden verlegd en blijft een klein deel van de over van het ven toegankelijk voor mensen. Hiermee krijgen de dieren een planten in de omgeving meer rust.