Apeldoorns ‘bommenbos’ steeds gevaarlijker

Door Nationale Recreatiegids
4 min
Het gaat langer duren voordat je weer kunt wandelen in de bossen bij Apeldoorn. Daar liggen nog veel explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de grond, die een groter risico voor ontploffing hebben. Dit komt door de veroudering van de explosieven en de toenemende kans op bosbranden. Dat maakt het een gevaarlijke plek om een wandeling te maken. Anti-personeelsmijnen, fosforgranaten, vliegtuigbommen en andere explosieven liggen verspreid in het bos. Vanwege het bommenrisico durft de brandweer in sommige delen van het bos niet af te wijken van de paden, meldt de Stentor.

Gistermiddag werd dit duidelijk na een bezoek van minister Hanke Bruins Slot aan het Apeldoornse bommenbos. Hier wordt al sinds 1998 gezocht naar overgebleven explosieven. Bruins Slot zegt dat de acties nodig zijn, ondanks de hoge kosten.

Tussen Apeldoorn en het dorp Hoog-Soeren lag het grootste Duitse munitiedepot van Noordwest-Europa. Het stelsel telde in totaal 273 ondergrondse bunkers. Echter ging de ontmanteling van de bunkers mis. Van de in totaal 4 miljoen kilo explosieven die hier lag opgeslagen, werd uiteindelijk slechts een derde van de munitie daadwerkelijk vernietigd. Daarom zijn er nu nog risico’s verbonden aan een wandeling door het gebied.

Uitgestelde einddatum

Na meer dan vijfentwintig jaar zijn de opruimwerkzaamheden nog steeds bezig. De einddatum van de werkzaamheden is al meerdere keren naar voren geschoven. Nu blijkt dat ook de verwachting om in 2028 klaar te zijn niet haalbaar. De nieuwe verwachting is dat het ongeveer twaalf jaar gaat duren voordat het hele gebied ontmanteld is.

Vakantiepark

Voornamelijk in de omgeving van recreatiepark Rabit Hill bij Nieuw-Milligen blijk dat er nog veel te doen is. Het is inmiddels vastgesteld dat in dit gebied – de natuurgebieden Caitwickerzand en ’t Sol – nog veel restanten van explosieven liggen. Daar wordt in 2030 de nieuwe marinierskazerne geopend. Als hier veel militairen zullen zijn, dan moet de omgeving ook veilig zijn.

Wandelpaden

Ondanks dat het niet is toegestaan om van de paden af te wijken, bestaat het risico dat dit gebeurt toch. Ook stelt bestuursadviseur van gemeente Apeldoorn Ronald Westerhof dat er hobbyisten zijn die met hun metaaldetector het gebied in gaan. Dat wordt afgeraden.