Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de natuur in de Noord-Hollandse duinen

Door Nationale Recreatiegids
4 min
De Noord-Hollandse natuur hangt voor een groot deel af van de vrijwilligers die hier onderhoud treffen. Coördinator van de IVN-Natuurwerkgroep Zuid-Kennemerland, Marc van Schie, zegt dat. Hij ging afgelopen weekend samen met zijn groep naar de duinen in IJmuiden om daar bij de paddenpoelen groot onderhoud uit te voeren. Zonder de hulp van vrijwilligers zou de natuur in dit gebied er heel anders uitzien, stelt Van Schie. Dat meldt NH Nieuws.

Achttien vrijwilligers vertrekken richting de IJmuidense duinen. Op de graslanden storen de vrijwilligers zich op de paddenpoelen. De meertjes in de duinen dreigen dicht te groeien met riet. Dat zou betekenen dat een belangrijke kraamkamer voor kikkers, padden en salamanders verdwijnt.

Het duurt ongeveer een ochtend voordat het team van Marc klaar is. Hij geeft aan dat het de gemeente veel geld zou kosten als zij de werkzaamheden uitbesteden. Van Schie geeft hiervoor als verklaring dat de grote beheerders voornamelijk coördinerende taken hebben en dat het onderhoudswerk vaak door vrijwilligers wordt opgepakt.

Ondersteuning

De vrijwilligers staan er natuurlijk niet alleen voor. Het gereedschap dat zij nodig hebben wordt bijvoorbeeld verschaft. De gemeente heeft hiervoor een centraal materiaaldepot voor. Marc laat de gemeente weten wat voor spullen hij allemaal nodig heeft. Die worden dan een dag voor de werkdag afgeleverd. Zij krijgen bij het gereedschap vaak ook een vlaai voor bij de koffie uitgedeeld.

Van belang is de gezelligheid. Er zijn gepensioneerden die als vrijwilliger meehelpen. Zo vullen zij hun dag en kunnen ze iets gezelligs doen. Een deelneemster zegt tegen NH Nieuws dat zij door het vrijwilligerswerk gelijkgestemden heeft ontmoeten, waarmee zij een aantal keren per maand de natuur in gaat om daar te werken.

Iedereen welkom

Mensen die zich graag in willen zetten voor de natuur in Noord-Holland kunnen zich aansluiten bij de werkgroep van IVN. Via de website van Landschap Noord-Holland kunnen belanghebbenden kijken welke natuurgroepen actief zijn in hun regio.