Provincies willen meer duidelijkheid van overheid over aanpak landelijk gebied

Door ANP
2 min
De provincies willen dat de overheid snel duidelijkheid geeft over de aanpak van het landelijk gebied. Ze hebben voor de zomer hun plannen voor het halen van de stikstof-, klimaat- en natuurdoelen ingediend bij demissionair minister Christianne van der Wal, die maandag in een interview in De Telegraaf echter benadrukte dat de provincies veel te veel geld vragen. Van der Wal roept op om scherpere keuzes te maken.

De provincies reageerden verbaasd en terughoudend. Ze benadrukken dat ze met het opstellen van een Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) invulling hebben gegeven aan de opdracht die Van der Wal hen heeft gegeven op het gebied van stikstof, water en klimaat. En daar hangt een prijskaartje aan, aldus de provincies. Ze willen dat het Rijk op korte termijn duidelijkheid geeft over landelijke regelgeving en beschikbare budgetten.

Controversieel

De uitvoering van de plannen loopt verdere vertraging op als de Tweede Kamer dit onderwerp volgende week controversieel verklaart. Zulke onderwerpen liggen stil tot er een volgend kabinet is. De provincies hebben de Kamer vorige maand in een brief opgeroepen om in ieder geval zeven onderwerpen niet controversieel te verklaren, waaronder de aanpak van het landelijk gebied. "Stilstand is echt onverantwoord; dat schaadt de belangen van onze inwoners", staat in de brief.