EU denkt over minder beschermen van wolf

Door Nationale Recreatiegids
4 min
De Europese Commissie kijkt naar mogelijkheden om de beschermde status van de wolf aan te passen. Daarmee zou de wolf minder beschermd worden. De commissie gaat kijken of het goed is om het aantal wolven te beperken, zodat aanvallen op mensen en dieren voorkomen kunnen worden. Momenteel is de wolf een beschermde diersoort en valt het onder de Europese habitatrichtlijn. Hierdoor mogen wolven niet gevangen, gedood of verstoord worden, meldt NOS.

Er is momenteel een heftige discussie gaande over het toenemende aantal wolven, waaronder in Nederland. Veel natuurbeschermers zijn blij met de terugkomst van het roofdier, maar anderen zijn bang voor de veiligheid van mensen en vee. Vooral schapenboeren vrezen dat hun dieren het slachtoffer worden van een wolvenaanval.

Von der Leyen, commissievoorzitter, denkt dat in sommige gebieden de wolvenroedels een gevaar vormen voor vee en mogelijk ook voor mensen. Daarom gaat Brussel kijken naar de beschermstatus van de wolf en of deze mogelijk moet worden bijgesteld.

Gedode dieren

Om tot een goed besluit te komen, wil Von der Leyen in gesprek gaan met gemeenschappen, wetenschappers en andere betrokkenen. Op basis van deze informatie wil de commissie een besluit maken over het vervolg van de beschermde status van de wolf.

Wel oordeelde de rechtbank in Gelderland vorige week nog dat er voorlopig niet mag worden gejaagd op wolven met paintballgeweren. Het was een poging van de provincie om de dieren bang te maken voor mensen. Toen de Faunabescherming naar de rechter stapte om deze kwestie aan te kaarten, werd de organisatie in haar gelijk getrokken omdat de provincie niet goed had onderbouwd waarom de dieren met verfkogels moeten worden verjaagd.

Von der Leyen wijst er op dat het in sommige gevallen wel mogelijk is om de wolven te verjagen. Ook vindt de voorzitter dat aparte landen en lokale autoriteiten de ruimte moeten krijgen om dit te doen. Daarnaast heeft Von der Leyen zelf ook al eens te maken gehad met een wolvenaanval: een van haar paarden werd aangevallen door een wolf.