Bomenkap Sallandse Heuvelrug voortgezet, NatuurAlert eist opnieuw stop

Door Nationale Recreatiegids
9 min
Ondanks het verzoek van natuurorganisatie NatuurAlert gaat de bomenkap op de Sallandse Heuvelrug voorlopig door. De organisatie stuurt opnieuw een brief naar het provinciebestuur met het verzoek om toch te stoppen met het kappen van bomen. Dat meldt RTV Oost.

Volgens een woordvoerder van de provincie Overijssel worden alle regels en voorwaarden in acht genomen tijdens de bomenkap. Daarnaast stelt de provincie dat in gesprek is gegaan met de betrokken partijen en de bewoners. Ook is het aantal bomen dat wordt gekapt afgenomen tot het ‘minimaal noodzakelijke’ en de afweging om in september te beginnen heeft te maken met het broedseizoen. Die wil de provincie ‘niet in de weg zitten’.

Vorige week is de provincie gestart met het kappen van bomen. Staatsbosbeheer kapt in totaal 55 hectare. Daarmee moet de biodiversiteit vergroot worden en wordt de heide weer verbonden met natuurakkers rondom de Sallandse Heuvelrug. Dit is noodzakelijk volgens de natuurbeheerder.

Versnipperd

Boswachter Ine Nijveld vertelt waarom het noodzakelijk is om de bomen te kappen. Momenteel zou de heide te versnipperd zijn. Daarnaast zouden verbindingszones door de toename van bebossing geen kans krijgen om te floreren. Zij stelt dat sommige diersoorten juist open gebieden nodig hebben. “We beseffen wel dat tijdens de werkzaamheden dieren kunnen sneuvelen en dat bomenkap gevoelig ligt, maar het gebeurt zorgvuldig en er lopen dagelijks ecologen die de boel in de gaten houden.”

Gedateerd plan

NatuurAlert dreigt met juridische stappen. Die vindt dat het beheerplan gedateerd is en dat de organisatie te weinig tijd heeft gekregen om zelf vooraf veldonderzoek te doen.

Er leven ook zeldzame diersoorten in het gebied, zoals de zandhagedis, hazelworm en de levendbarende hagedis. Daarnaast worden ook andere diersoorten volgens de organisatie onnodig verjaagd uit het gebied en gaan mogelijk dood tijdens de werkzaamheden.

Waar de organisatie ook iets over heeft te zeggen is het beheerplan. Die zou volgens de organisatie gedateerd zijn, en niet meer passen bij ‘deze tijd’. “Bovendien is de snelle scan van het gebied in strijd met de afspraken die staan in de ‘Gedragscode soortenbescherming bosbeheer’. Wij hadden de tijd moeten krijgen om de zeldzame reptielen af te vangen voor de bomenkap zou plaatsvinden.”

Voorzitter Jan Hoekema van NatuurAlert wil daarom dat het plan voor de bomenkap wordt geactualiseerd. Daarnaast is er een compensatie voor eerdere en huidige bomenkap. De organisatie wil weten waar en wanneer die compensatie is gepland. Wanneer bomen tegen de vlakte gaan, moeten er nieuwe bomen worden geplant. Het is naar zeggen van Hoekema niet duidelijk hoe dat in de provincie is geregeld.

Brief

In een brandbrief van NatuurAlert aan het provinciebestuur legt de organisatie nog een keer uit waar de problematiek ligt. Daarnaast heeft de organisatie aanvullende eisen, zoals het afsluiten van de Nijverdalseweg voor gemotoriseerd particulier verkeer. Ook wil het een verbod op hulpmotoren op mountainbikeroutes op de Sallandse Heuvelrug en op routes in andere beschermde gebieden in Overijssel.

Brief ontvangen

Inmiddels heeft een woordvoerder van de provincie laten weten dat de brandbrief in ontvangst is genomen. Deze wordt op dezelfde manier behandeld als alle brieven aan de Gedeputeerde Staten. Zo wordt er ambtelijk naar de inhoud van de brief gekeken. Die wordt binnenkort bekeken door het provinciebestuur, waarna een antwoord volgt.

Wel gaat de bomenkap de komende tijd nog door. De woordvoerder stelt dat er niets bekend is over juridische stappen. Er is ook nog geen antwoord op de vraag waar de compensatie voor de bomenkap staat gepland. Dat wordt uitgezocht. Het antwoord volgt waarschijnlijk op dinsdag.