Flevoland heeft als uitzondering weinig landbouwgif in natuur- en recreatiewater

Door Nationale Recreatiegids
5 min
Vorige maand klonken alarmerende geluiden vanuit Natuur en Milieu over gifstoffen die vanaf landbouwgronden in natuur- en recreatiewater terechtkomen. Volgens Waterschap Zuiderzeeland heeft de provincie Flevoland hier echter minder last van. Er zouden volgens het waterschap relatief weinig bestrijdingsmiddelen in het water zitten. Daarom zouden de geluiden vanuit Natuur en Milieu niet van toepassing zijn op het water in de provincie, meldt Omroep Flevoland.

Vorige maand bracht Natuur en Milieu een rapport uit waarin werd geconcludeerd dat water in Nederland vervuild is met normoverschrijdende hoeveelheden bestrijdingsmiddelen uit de landbouw. De organisatie stelt dat dit de biodiversiteit in gevaar brengt.

Ligging

Jo Caris, heemraad bij Waterschap Zuiderzeeland, zegt dat het er in de provincie Flevoland anders uitziet. Omdat veel natuurgebieden in Flevoland hoog liggen, zou er geen water vanuit het landbouwgebied de natuur in stromen en dus zouden er ook relatief weinig bestrijdingsmiddelen in de natuur terechtkomen.

Zo zou in onder andere de Oostvaardersplassen, Noorderplassen het Weerwater, de Lepelaarsplassen of de Casteleijnsplassen een laag percentage gif zijn aangetroffen of verwacht.

Waterkwaliteit

Op plekken die officieel zijn toegewezen als zwemwater, wordt de waterkwaliteit nauwkeurig gecontroleerd. Echter wordt er tijdens deze controles niet gekeken naar landbouwbestrijdingsmiddelen. In de controles wordt de nadruk gelegd op de bacterie E. coli en blauwalg. Caris stelt toch dat dat ook in officieel zwemwater landbouwgif geen groot probleem is.

Landbouwgebied problematisch

Ondanks deze positieve berichtgeving is het niet zo dat er het allemaal koek en ei in Flevoland is. Zo stelt de heemraad dat je moet kijken naar het gehele watersysteem. Zo is er in de tochten en watergangen in de landbouwgronden van Flevoland te veel gif aangetroffen. Bij meer dan de helft van de meetpunten werden grensoverschrijdende waarden geconstateerd. Die komen misschien niet heel snel in de natuurgebieden terecht, maar zijn wel een probleem voor de biodiversiteit.

Vaak zijn natuurgebieden kleine gebiedjes die los van elkaar staan. Volgens Caris is het beter voor een goede biodiversiteit om die met elkaar te verbinden. Daarom vindt hij dat het belangrijk is om de situatie in de agrarische gebieden te verbeteren en aan te pakken.