‘Dit bos is zelfstandig rechtspersoon’

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Een bos dat eigenaar van zichzelf is. In Nederland komt dit praktisch niet voor. Elk lapje grond is in handen van een organisatie, gemeente of particulier. Nu is er een nieuw initiatief op de Utrechtse Heuvelrug. Daar, in de buurt van Landgoed Zonheuvel in Doorn, ligt een klein bosje. Die wordt weer ‘eigendom van zichzelf’. Dat meldt BNNVARA.

Het bos bij Zonheuvel ziet er niet anders uit dan andere bossen, maar is toch wel anders. Hier zijn mensen niet de eigenaar, maar is het bos dat zelf. Hier is de hoop dat mensen anders gaan kijken naar bossen.

Het initiatief om het bos zelfstandig te maken komt van Peter Akkerman. Hij heeft samen met een groep jongeren de stichting ‘Bos dat van zichzelf is’ opgericht. Hiermee wil hij het bos dezelfde rechten geven als een mens. Zo plaatste hij een paar jaar geleden een oproep of er mensen waren die hem wilden helpen met het initiatief. Een aantal mensen reageerden en zo richtte hij de stichting op.

Akte van Redemptie

Het bos bij Doorn is zo’n vijf hectare groot. Op dit moment heeft het bos rechten voor 10 jaar, maar de stichting hoopt dat zij het bos de rechten voor eeuwig behoudt. Samen met een jurist heeft Stichting Bos een Akte van Redemptie opgesteld. Dit is gelijk aan een Akte die Willem van Oranje tekende voor het Haagse Bos. Met deze Akte kan het bos niet worden gekapt of verkocht. Het idee achter de Akte van Redemptie is een soortgelijk recht, maar dan in een modern jasje.