Twee mannen onwel geworden tijdens maaien oevers in Noord-Brabant, waterschap doet onderzoek

Door Nationale Recreatiegids
4 min
Eerder dit jaar werden een medewerker van Waterschap De Dommel en een medewerker van een aannemersbedrijf ziek toen zij de oevers van de beek de Zandleij bij Cromvort gingen maaien. Ze voelden zich niet goed. Nu laat het waterschap weten dat dit mogelijk komt door medicijnresten die in het water terecht zijn gekomen. Ook adviseert het waterschap omwonenden niet in contact te komen met het water. Dat meldt Omroep Brabant.

Dat de waterkwaliteit niet helemaal op orde is in de Zandleij, is bij de omwonenden al bekend. Dat de kwaliteit steeds verder afneemt wordt ontkend door het waterschap. Wel is het water donkerbruin en komt er een nare geur vanaf. Daarnaast groeien er in delen van de beek nauwelijks meer planten.

Onderzoek

Het lijkt er nu op alsof er naast kleur en stank ook gezondheidsproblemen opspelen rond de Zandleij. De twee medewerkers voelden zich niet goed nadat zij begin dit jaar het gras op de oevers van de beek gingen maaien met een maaiboot.

Al de geluiden die klonken zijn reden voor het waterschap om een onderzoek te starten. Daar is niets mee vastgesteld, dus wordt er nu gekeken of er een andere oorzaak kan zijn geweest. Er bestaat de mogelijkheid dat de twee onwel zijn geworden door de dieseldampen.

Afvalwater

Wel staat het vast dat het water niet schoon is. Tijdens droge periodes bestaat het water vooral uit gezuiverd riool- en afvalwater uit de waterzuiveringsinstallatie in Tilburg. Volgens het waterschap is het onmogelijk om alle medicijnresten en afvalstoffen uit het water te filteren. Daarom kan dit ook een reden zijn voor het onwel worden van de medewerkers.

Advies voor mens en dier

Waterschap De Dommel adviseert omwonenden nu dat zij beter niet met het water in aanraking kunnen komen. Ook de mensen die het gras maaien zitten nu in speciale cabines waardoor zijn niet in contact komen met het water. Het advies geldt overigens ook voor honden.

Ook laat het waterschap weten dat zij kijken naar een manier om het water beter te filteren.