Tot 1 april (geen grap) geen watersport in vogelrustgebieden

Door Nationale Recreatiegids
3 min
De Friese meren zijn zeer gewild als watersportgebieden. Maar ook watervogels komen hier graag voor hun rust, om de winterperiode door te brengen. Daarom vraagt de provincie watersporters om tot 1 april niet in de rustgebieden te komen. Deze zijn afgebakend met gemarkeerde boeien, meldt de provincie. 

De rustgebieden worden gemarkeerd met gele boeien met blauwe sticker. Daarop staat de tekst ‘Vogelrustgebied’. Duidelijker kan het niet. De gebieden liggen in de Natura-2000-gebieden Snitser Mar en omgeving, de Witte en Swarte Brekken, de Aldegeasterbrekken, de Fluezen en de Alde Feanen. Deze liggen langs de ondiepe randen van de meren wel blijven de vaargeulen en drukke vaarroutes toegankelijk voor watersporters en (sport)vissers.

Voorspelbaarheid

Een groot deel van de Europese watervogelpopulatie trekt in de winter naar de Friese Meren. Het gaat om vogels zoals de smient, slobeend, het nonnetje en de wintertaling. Deze vogels houden van voorspelbaarheid en duidelijkheid. Als er geen boten komen in een gebied, weten de vogels dat ze hier rustig kunnen dobberen en eten. Op het moment dat er soms toch een boot door het gebied vaart, blijven de vogels op hun hoede. Dan kan één boot of persoon vanaf honderden meters al voor voldoende verstoring zorgen dat de vogels opvliegen.

Elke keer als de vogels dat doen, verliezen zij een deel van hun opgebouwde reserves. Die hebben zij juist keihard nodig om de winter door te komen en in het voorjaar weer te kunnen vliegen naar hun zomerverblijven om daar te nestelen. Bij teveel verstoring kunnen vogels een gebied uiteindelijk gaan mijden. Daarom worden watersporters gevraagd om tot 1 april niet te varen en ook bij de aanlegsteigers die achter de boeien liggen niet aan te meren.