Wordt wolf straks ingezet voor faunabeheer?

Door Nationale Recreatiegids
6 min
De Tweede Kamer wil dat de wolf een prominente rol krijgt in het in stand houden van het aantal wilde dieren, zoals reeën, herten en zwijnen. Vorige week nam de Tweede Kamer een motie aan van Eva Akerboom (PvdD) waarin de rol van ‘grote predatoren’ in faunabeheer wordt meegenomen. Dat meldt RTV Drenthe.

Onder ‘grote predatoren’ vallen ook wolven. De Partij voor de Dieren wil dat deze dieren meehelpen om onder zieke dieren te verwijderen, zoals wilde zwijnen met varkenspest. Dat zou er voor moeten zorgen dat jagers dit niet meer hoeven te doen.

In deze discussie is de wolf al langer vermengd. Het lukt op zowel provinciaal als landelijk niveau niet om het eens te worden over de omgang met de wolf. Zo heeft de provincie Drenthe onlangs een verzoek ingediend bij de Europese Commissie om de beschermde status van de wolf aan te passen zodat beheer mogelijk kan worden gemaakt. Volgens de lokale Partij voor de Dieren was de Gedeputeerde Staten echter niet eerlijk over de feiten omtrent de wolf.

Vrij spel

De provinciale tak van de BBB is het niet eens met de meerderheid van de Kamer. Gert-Jan Schuinder, fractievoorzitter van BBB in de Provinciale Staten, vindt dat de wolf eerst zelf moeten worden beheerd voordat je deze kan inzetten voor ander faunabeheer. “Zo geef je één dierenpopulatie vrij spel”, aldus Schuinder.

De BBB in Drenthe ziet het liefst dat de beschermde status van de wolf verdwijnt. De partij beseft dat dit niet op korte termijn kan gebeuren, maar zegt ‘intensief te werken’ aan het veranderen van de beschermde status.

Door die beschermde status is het verboden om op de wolf te jagen, deze te verjagen of te verplaatsen. Dat is volgens Schuinder meer reden om wantrouwend te zijn richting het besluit van de Tweede Kamer. Hij stelt dat er straks geen ree meer over is, en dan ‘moeten ze weer ander voedsel zoeken’.

Tijd

Ook adviseur faunabeheer Sander Crasborn denkt dat het voorstel van de PvdD wat genuanceerder kan. Hij stelt dat Nederland geen ecosystemen bevat waarin dierenpopulaties elkaar in stand kunnen houden. Wel kunnen wolven meehelpen in het faunabeheer, maar jagers blijven nodig.

Crasborn denkt dat de Kamer tijd probeert te kopen met het aannemen van deze motie. Hierdoor zou volgens hem de discussie over de wolf ‘op korte termijn enigszins de kop in gedrukt’ worden.

Faunabeheer

Per 1 januari wil Staatsbosbeheer in Drenthe een ander reeënbeleid uitvoeren. Daarmee is het doel om recreanten vaker in contact te laten komen met de hoefdieren.

Vaak wordt de wolf als oorzaak gezien dat reeën zich weinig laten zien. Dat is volgens Staatsbosbeheer niet helemaal waar. De dieren hebben geen invloed op de reeënpopulatie, blijkt uit de meest recente reeëntelling.