Stikstofneerslag in Natura 2000-gebieden daalt, maar voor veel natuur nog te hoog

Door Nationale Recreatiegids
2 min
Hoewel er steeds minder stikstof neerdaalt in gevoelige natuurgebieden, is de daling onvoldoende om de overheidsdoelen hiervoor te behalen. Sinds 2005 is de hoeveelheid stikstof in de kwetsbare natuur met een vijfde gedaald. De verwachting is dat de neerslag hiervan tot 2030 verder daalt, maar dit betekent nog niet dat de natuur herstelt. Dit meldt het RIVM dat hier jaarlijks onderzoek naar doet.

De daling van stikstofneerslag is vooral te denken aan beleid voor landbouw en verkeer en aan de dalende depositie uit het buitenland. Maar de natuur herstelt nog niet, omdat er op de meeste plekken nog steeds meer stikstof neerslaat dan de natuur aankan.

Doelen niet gehaald

De kritische depositiewaarde (KDW) geeft aan hoeveel stikstof de natuur aankan, zonder negatieve gevolgen. Komt de depositie erboven uit, dan kan dit verslechtering van de natuur betekenen. 28 procent van het oppervlak van Natura 2000-gebieden is op dit moment onder de KWD. Waarschijnlijk is dit in 2030 30 procent. Daarna zal dit oppervlak iedere 5 jaar met 1 procent stijgen. Het Nederlandse doel is dat dit percentage stijgt tot ten minste 40, 50 en 74 procent in de jaren 2025, 2030 en 2035. Dit betekent dus dat deze doelen op basis van de huidige stand van zaken niet worden gehaald. Deze verwachting is ongunstiger dan de vorige monitor.