Nunspeet wil schatzoeken in het bos beperken

Door Nationale Recreatiegids
5 min
’s Werelds grootste schattenjacht, geocaching, wordt door Nunspeet ingetoomd. Tijdens de coronaperiode werd deze hobby erg populair en nog steeds gaan veel mensen erop uit om te zoeken naar ‘schatten’ die andere mensen neer hebben gelegd. In principe niks mis mee, zou je denken. Daar heeft gemeente Nunspeet een andere mening over. Zij willen extra regels voor deze buitenhobby, meldt de Stentor.

Je kunt vrij gemakkelijk spotten wie er aan het zoeken zijn naar verborgen schatten. Ze kijken alsmaar om zich heen en verdwijnen zo nu en dan in de bosjes. Overal liggen deze kleine schatten verborgen. En dus ook in de Veluwe. Op de kaart van de app zijn tientallen locaties te zien waar mensen een verrassing hebben achtergelaten.

Geocaching

Schatzoekers kunnen via de app GPS-coördinaten krijgen van de ‘schatten’ die anderen hebben verstopt. Soms is het best lastig om die te vinden. Als je eenmaal een schat hebt aangetroffen, kun je vaak ook je naam en de datum achterlaten. Zo weten de andere schatzoekers wie hen voor zijn gegaan.

Verstoring van de natuur

Wethouder Wichtert Stoffer vindt het allemaal leuk en aardig, maar ziet ook de keerzijde van deze hobby. Veel schatten worden namelijk niet midden op het pad neergelegd, maar verstopt tussen struiken en takken, of op onopvallende plekken. Dat zorgt helaas voor verstoring van de natuur. Niet alleen doordat mensen van de paden afwijken, maar ook omdat enthousiaste geocachers soms ware stellingen creëren om hun schatten tentoon te stellen. Het kan ertoe leiden dat mensen natuurgebieden kapot stampen. Andere mensen die willen genieten van de rust in het bos worden daarnaast nog wel eens verstoord door de schatzoekers.

Beleid

Om te voorkomen dat geocaching uit de hand loopt, wil de gemeente Nunspeet regels opstellen. Stoffer wil het liefst dat alleen de bossen ten noorden van het dorp gebruikt worden voor het spel. En alleen als er een vergunning is verleend. Volgens de wethouder lopen de kunstwerken van mensen nu toch echt uit de hand. Soms gaat het ok grote constructies van touwen en kettingen.

De wethouder wil voornamelijk de schatzoekers weren uit de Natura2000-gebieden. Wel vindt hij het ‘aan banden leggen’ zwaar klinken en spreekt liever van reguleren. Hij maakt zich ook geen zorgen om de handhaving. “Mensen die caches neerleggen, weten dat ze een gemeentewebsite moeten raadplegen voordat ze iets doen. Als er geen beleid is, gaan zij hun gang. Als er wel beleid is, vragen ze netjes een vergunning aan.”