Veel fotografen naar Drents-Friese Wold om wolvenwelpje, boswachter trekt aan bel

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Sinds er een wolvenwelpje is geboren in het Drents-Friese Wold komen veel fotografen naar het gebied om een kiekje te schieten van de viervoeter. Er is zelf zo veel belangstelling, dat de boswachter in het gebied aan de bel trok, meldt NOS.

De afgelopen tijd trokken tientallen mensen naar het bos op de grens van Friesland en Drenthe. Om goede foto’s te maken van het jong probeerden sommigen het dier met blikken voer naar zich toe te lokken. Dat wekt zorgen bij boswachter Lysander van Oossanen. Volgens hem wordt het natuurlijke gedrag van de wolf hiermee verstoord. “En dat willen we niet.”

Het was op een gegeven moment zelfs zo druk dat hulpdiensten er niet meer langs hadden gekund. Daarom besloot Van Oossanen samen met gemeenten Westerveld en Ooststellingwerf om de fotografen op afstand te houden.

Meningsverschillen

Daarnaast ontstond er ook een andere zorg bij de boswachter. Hij stelt dat er altijd voor- en tegenstanders zijn als het gaat om wolven. Daar moeten geen ongeregeldheden tussen beginnen. Volgens de boswachter waren er discussies tussen de verschillende partijen. Hij wilde escalatie graag voorkomen.

Respect voor de natuur

Eerder al riep Staatsbosbeheer mensen op om het dier niet op te jagen. Ook vroeg de natuurorganisatie of fotografen niet mee willen lopen met de wolf.

Verdere maatregelen waren niet nodig. De wolf laat zich niet veel zien dus de rust in het Drents-Friese Wold is wedergekeerd.