Hoe Rotterdamse konijnen de Vlielandse populatie redden

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Een poging om de konijnenpopulatie op Vlieland weer te laten stijgen heeft zijn vruchten afgeworpen. Voor de tweede keer zijn er konijnen uitgezet op het eiland. De eerste keer, in januari, waren dat er 26. Afgelopen weekend waren dat er nog eens 19. Dat mag ook wel: de eigen populatie telde nog slechts 50 dieren, meldt Omroep Friesland.

Op een later moment worden er voor een derde keer konijnen uitgezet. Dat moet ervoor zorgen dat het eiland weer een sterke konijnenpopulatie heeft. De dieren zijn vooral nuttig op eilanden omdat zij ervoor zorgen dat het eiland niet verruigt.

De konijnen die worden uitgezet komen van de Rotterdamse Maasvlakte. Ze worden gevangen en later uitgezet op Vlieland. Dat gebeurt met speciaal gemaakte holen, waar wat stro en een wortel.

Verse holen

Volgens Anke Bruin-Kommerij van Staatsbosbeheer doen de konijntjes die eerder dit jaar zijn uitgezet het goed: er zijn al een aantal jongen gespot. Het laat zien dat het goed gaat met de konijnen. Daarom gaat Staatsbosbeheer over een jaar voor de derde keer konijnen uitzetten.  

Je vindt ook al wat verse holen als je over het eiland wandelt. De holen die worden gemaakt door de Rotterdamse konijnen krijgen een vlaggetje bij de ingang.

Biodiversiteit

Konijnen zijn een belangrijke speler in de biodiversiteit op het eiland. Ze houden daarnaast ook het duinlandschap open. Vroeger graasden de dieren zelfs mee met het vee van de eilanders.

Vlieland had voornamelijk geiten. Die deden het grove graaswerk, de konijntjes volgen ze op. Nu zet Staatsbosbeheer ook Schotse Hooglanders en Soay-schapen in.