‘Grootste deel Nederlanders herkent de beuk niet’

Door Nationale Recreatiegids
2 min
De leesvaardigheid van kinderen in Nederland is al jaren aan het dalen en ook rekenen gaat steeds minder goed. Daarom wordt er in het onderwijs ingezet op deze twee vaardigheden. Dat vindt IVN Natuureducatie ‘kortzichtig’. Volgens hen gaat het op andere vlakken ook niet goed. de natuurorganisatie liet een onderzoek uitvoeren om uit te zoeken hoe het staat met de natuurkennis van Nederlanders. En wat blijkt? De meeste mensen kunnen alledaagse bomen zoals een beuk niet herkennen. “In een tijd waarin klimaat en biodiversiteit onder druk staan, is dat ontzettend treurig”, aldus IVN Natuureducatie. 

IVN Natuureducatie is niet blij met de resultaten van het onderzoek. Meer dan de helft van de Nederlanders blijkt geen idee te hebben hoe een beuk eruit ziet. Van de jongeren van 16 tot 34 jaar geldt dit zelfs voor twee derde. Wel herkent 70 procent de berk. Maar ook van vogels blijken mensen weinig te weten. Het winterkoninkje en de tjiftjaf, die allebei in de top 10 van meest voorkomende vogels in Nederland staan, worden amper herkend. Eén op de drie herkent de winterkoning en slechts 12 procent de tjiftjaf.

Natuuronderwijs buiten

Met kennis over bedreigde diersoorten in Nederland is het niet beter gesteld. Over bijvoorbeeld de koekoek weet maar één op de zes dit. “Hoe kunnen we verwachten dat mensen beter voor de natuur gaan zorgen als ze er gewoon heel weinig over weten? Daar zit een fout in het onderwijssysteem”, aldus het persbericht van IVN. Volgens de natuurclub is het vooral van belang om nu in te zetten op kwalitatief goed natuuronderwijs. Daarbij is buitenles volgens IVN erg belangrijk.