Op deze manieren help je tuinvogels de koude wintermaanden door te komen

Door Nationale Recreatiegids
6 min
De afgelopen dagen staat Nederland in het teken van vrieskou. Niet alleen omdat de temperaturen onder het vriespunt dalen, maar ook omdat dit betekent dat er weer op natuurijs kan worden geschaatst. Mensen zijn echter niet de enigen die te maken krijgen met de kou. Ook het dierenrijk maakt deze strenge kou mee. Om vogels te helpen de winter door te komen hangen veel mensen een vetbol op of smeren ze pindakaas op hun vogelhuisjes. Maar wat kan je het beste doen om deze dieren een handje te helpen?

Vogels gebruiken volgens Vogelbescherming veel energie om in de winter warm te blijven. Die moeten een lichaamstemperatuur van 40 graden houden; veel meer dan de 37 graden voor mensen. Wanneer het echt koud is kunnen vogels wel tien procent van hun lichaamsgewicht verliezen in één nacht. Daarom kunnen zij wel wat extra voeding gebruiken. Vogelbescherming geeft aan dat een zadenmengsel, fruit, vetbollen en pinda’s een prima manier zijn om de dieren wat extra energie te bieden.

Water aanbieden

Een andere manier om vogels te helpen is door drinkwater aan te bieden. Dat kan, maar alleen bij lichte vorst. Anders bevriest het water immers. Vogels kunnen hier ook in badderen. Geen reden tot paniek als je het ziet: het water rolt van de ingevette veren af, dus de dieren bevriezen niet.

Wanneer het wel flink vriest wordt het afgeraden om water te plaatsen. Dan gebruiken ze het toch niet. Als er geen sneeuw ligt waar de vogels hun water vandaan halen, kan je volgens Vogelbescherming wel ijs vergruizen zodat de gevleugelde dieren deze kunnen oppikken. Het is misschien een beetje koud in hun buikjes, maar zorgt wel voor vochtvoorziening.

Doe daarnaast geen zout of suiker in het water. Dit is erg slecht voor de dieren. Zout is namelijk ongezond voor vogels en suiker kan ervoor zorgen dat er een plakkerig laagje op de veren ontstaat. Geef vogels dus geen broodkruimels, maar hang liever een vetbol op of een zadenmengsel.

Lente

Na de winter volgt traditiegetrouw de lente. Vaak wordt gedacht dat vogels dan geen hulp nodig meer hebben, maar ook dan kun je onze gevleugelde vrienden een handje helpen. Vogels gaan in de lente op zoek naar een partner om mee te broeden, willen een nest bouwen om eieren te leggen en hun jongen op te voeden.

Tijdens de lente hebben vogels een andere voedingsbehoefte dan in de winter. Waar tijdens de koude maanden vetten belangrijk zijn, hebben vogels in de lente meer behoefte aan eiwitten en kalk. Rupsen, insecten en wormen zijn een uitstekende bron van eiwitten. Als je geen zin hebt om insecten heen en weer te sjouwen, geen nood. Er zijn vetbollen voor alle seizoenen, dus ook voor de lente.

Handje helpen

Het is dus meer dan mogelijk om vogels zowel in de winter als de lente te helpen. In de winter hebben vogels het meest behoefte aan vetten en water (mits het niet te hard vriest) en in de lente kun je vogel voeden door ze eiwitrijk voer te geven. Een vogelhuisje plaatsen zorgt er niet alleen voor dat de diertjes een plek hebben om te broeden in de lente, maar is ook nog eens een leuk aangezicht voor in de tuin.