Arnhemse parken krijgen impuls voor natuur, beleving en biodiversiteit

Door Nationale Recreatiegids
6 min
De rijksmonumentale Arnhemse parken Sonsbeek, Gulden Bodem en Zijpendaal krijgen meer mogelijkheden voor waterberging. Ook wordt er asfalt weggehaald uit de parken, waardoor er bij hevige regenval meer water in hogere delen wordt vastgehouden. Ook zorgt dit ervoor dat de lager gelegen gebieden, zoals het Watermuseum, minder wateroverlast ervaren. Dit zijn een aantal van de maatregelen die de gemeente treft om de parken klimaatbestendiger, biodiverser en gastvrijer te maken. De maatregelen komen naar voren in de Parkenvisie Sonsbeek, Zijpendaal en Gulden Bodem, die het college van B&W donderdag naar de raad stuurt. Dat meldt Gemeente Arnhem.

Marco van der Wel, wethouder Natuur en Stadsparken, benadrukt het belang van de maatregelen: “Bezoekers genieten het hele jaar door van de parken. We hebben hier goud in onze handen. Soms moet dat opgepoetst worden. De nieuwe Parkenvisie beschrijf hoe we dat willen doen, met oog voor de flora en fauna en bezoekers van het park.”

Biodivers en klimaatbestendig

In totaal beslaan de drie parken zo’n 200 hectare. Ze bestaan voornamelijk uit bossen, waterpartijen, (gras)weides en akkers. Arnhem wil toe naar biodiverse, klimaat- en toekomstbestendige parken. Daarvoor heft de gemeente binnen de Parkenvisie een strategie ontwikkeld die hitte, droogte en wateroverlast tegengaat, en de biodiversiteit vergroot. Inwoners en andere belanghebbenden hebben tijdens het ontwikkelen van de Parkenvisie hun mening kunnen geven via een participatietraject.

Wat gaat de gemeente concreet doen? “Om de parken klimaatbestendiger te maken, gaan we zorgen dat de bodem meer water kan vasthouden om wateroverlast in de lager gelegen gebieden te beperken”, aldus Van der Wel. Dat doet de gemeente door bosranden aan te planten, met natuurinclusieve landbouw, het omvormen van gazon naar graslanden met begroeiing en het vervangen van asfalt door halfverharding.

Dit zorgt ervoor dat de parken beter bestand zijn tegen klimaatverandering. Ook geven ze extra verkoeling. Ook moet de biodiversiteit in de parken toenemen, met meer vlinder, bijen en andere insecten. Daar waar mogelijk worden boomsoorten gemengd.  

Verbeterde (verkeers)situaties

Verder streeft Arnhem ernaar om de entrees van de parken veiliger, toegankelijker en aantrekkelijker te maken. Dit omvat betere fietsparkeervoorzieningen en minder zichtbaarheid van auto’s, met als doel de gastvrijheid te vergroten.

Daarnaast worden sommige (verkeers)situaties anders ingericht. Oversteekplaatsen bij de Parkweg worden verbeterd om groene aansluiting tussen de parken te creëren. De Parkweg wordt ingericht als een autoluwe landschappelijke weg met veel ruimte voor fietsers en voetgangers. Na één jaar wil de gemeente evalueren en verkennen of het wenselijk en mogelijk is om de Parkweg daarna alleen nog toegankelijk te maken voor bestemmingsverkeer en hulpdiensten.

Rondom de Molenplaats en het Watermuseum komt meer ruimte voor natuur en natuureducatie, met een nieuwe poort naar het museum en verbeterde toegankelijkheid voor mindervaliden.