Natuurherstel in Limburg vanuit de helikopter

Door Nationale Recreatiegids
6 min
De aankomende twee jaar krijgen 250 hectare in de Maasduinen en de Boshuizerbergen steenmeel vanuit een helikopter. Dat gaan het Limburgs Landschap en Bosgroep Zuid Nederland doen met een subsidie van de provincie. Met de mineralen in steenmeel wordt de bodem verbeterd wat leidt tot meer vitaliteit in de bossen. Geïnteresseerden kunnen op 23 januari een kijkje nemen en luisteren naar de uitleg van de boswachters, meldt Provincie Limburg.

Verzuring, verdroging en klimaatverandering zorgen ervoor dat de bossen op droge zandgronden minder gezond worden. Dat geldt dus ook voor Noord-Limburg. Steenmeel voegt mineralen toe aan de bosbodem, zodat natuurherstel kan optreden. De gebieden Rode Hoek, Eckeltse Bergen en Landgoed de Hamert krijgen zo’n 10.000 kg steenmeel per hectare. Hierin zitten mineralen als kalium, calcium en magnesium. Ook worden op grote delen boomsoorten aangeplant die helpen om de bosbodem weer in balans te brengen, zoals haagbeuk en linde.

Helikopter

In eerste instantie denk je misschien: hoe kan een helikopter duurzaam zijn? Maar er is zeker iets voor te zeggen. Door te kiezen voor helikopters wordt het steenmeel gelijk verdeeld over het gehele gebied, is er geen bodemdruk door zware machines en worden insecten en dieren zo min mogelijk verstoord.

Rijk aan mineralen

In de bodem zitten van nature belangrijke mineralen voor bomen en planten. Op meerdere plekken hebben bossen het moeilijk, omdat er een tekort is ontstaan aan bepaalde mineralen. Door de voorraad weer aan te vullen en daarnaast meer variatie aan te brengen in boomsoorten, wordt de bodem weer hersteld. Het positieve effect van een bodemverbeterende maatregel duurt zeker tien jaar. Steenmeel is van nature rijk aan kalium, calcium en magnesium, die over lange tijd in de bosbodem terecht komen. Voor meer informatie over de maatregelen en de plekken waar het bos wordt afgesloten vind je op www.limburgs-landschap.nl/steenmeel/.

Kijkmiddag

Op dinsdagmiddag 23 januari organiseert het Limburgs Landschap van 13:00 tot 15:00 uur een kijkmiddag bij de Boschhuizerbergen. Geïnteresseerden kunnen het strooiwerk boven het bos bekijken en de depotlocatie. Boswachters van het Limburgs Landschap geven uitleg. Parkeren is mogelijk op de parkeerplaats van het Limburgs Landschap aan de Maasheseweg in Smakt.

Meer natuur in beeld

Naast de Maasduinen en Boschhuizerbergen zijn er in De Meinweg en in Leudal ook zoekgebieden aangewezen waar de bodem verbeterd kan worden met steenmeel of rijkstrooiselssorten. In totaal gaat het om 1.100 hectare in de Meinweg, Maasduinen, Boschhuizerbergen en Leudal. De eerste 250 hectares worden in de komende jaren hersteld.