‘Grootschalige’ bomenkap leidt tot zorgen in dorpen Noordoostpolder

Door Nationale Recreatiegids
4 min
Vanwege ziekte en ouderdom van bomen wordt in de Flevolandse gemeente Noordoostpolder ‘grootschalig’ gekapt. Volgens raadslid Wim van Wegen van de D66-fractie in de gemeenteraad leidt dit tot zorgen in de dorpen. Dat meldt Omroep Flevoland.

Vanaf 8 januari van dit jaar is de gemeente Noordoostpolder bezig met het snoeien en kappen van bomen in en rond Emmeloord. In totaal wil de gemeente bijna 6.000 bomen aanpakken. Van Wegen stelt dat er op grote schaal essen worden gekapt in de dorpsbossen. Nu rijst bij hem de vraag of het college niet te ‘roekeloos’ te werk gaat.

Dat de bomen worden bedreigd door deze ziekte begrijp Van Wegen. Maar hij denkt dat er te weinig aan de bewoners wordt gedacht. “Dit roept emoties op bij mensen”, aldus het raadslid.

Schriftelijke vragen

Daarom heeft Van Wegen schriftelijke vragen in een brief naar het college van burgemeester en wethouders gestuurd. Daarin vraagt hij om duidelijkheid over de werkzaamheden en of die enkel het kappen van echt zieke bomen betreft.

Daarnaast wil het raadslid weten wanneer er nieuwe bomen worden geplant om de gekapte bomen te vervangen. In een bericht van de gemeente staat dat zij van plan zijn om ‘waar mogelijk’ bomen terug te plaatsen. Volgens het raadslid willen ook de dorpsbewoners betrokken worden bij de plannen van de gemeente.

Essentaksterfte

Een aantal bomen worden bedreigd door ziekte en ouderdom. Zo is er essentaksterfte geconstateerd. De ziekte, afkomstig uit Azië, wordt veroorzaakt door een schimmel. Omdat er nog geen gepaste manier is om de ziekte te bestrijden, worden zieke bomen vaak gekapt. Dat geldt voor bomen die ‘sterk’ zijn aangetast. Essen zijn volgens Groenkennisnet een belangrijke speler in de biodiversiteit van de Nederlandse natuur. Daarom is het van belang dat deze bomen in de Nederlandse natuur blijven.