Exotisch Chinees ‘blafhert’ gespot in Gelderse Kekerdom

Door Nationale Recreatiegids
4 min
Dat je een egel of marter in je tuin ziet rondlopen is al een mooi plaatje, maar wat een vrouw in het Gelderse Kekerdom spotte, dat zie je niet zomaar. Zij zag namelijk een Chinese muntjak in haar tuin. En die tref je niet zo snel. Daarom dacht ze eerst ook dat het een kat was, meldt Omroep Gelderland.

Ze zag de exoot niet eens, maar meerdere keren in haar tuin rondwandelen. Al snel concludeerde ze dat het niet om een kat ging. Wat het wel was, daar had ze geen idee over.

Het is moeilijk om te zeggen hoe het beestje in de achtertuin van deze mevrouw terecht is gekomen. Volgens Thijmen van Heerde, ecoloog bij ARK Rewilding Nederland, leeft er een kleine populatie muntjakken in Duitsland. Mogelijk is het dier de grens overgestoken en in Nederland terechtgekomen. Ook sluit de ecoloog het niet uit dat het hertje is ontsnapt, ondanks dat gevangenschap van de muntjak verboden is.

Niet bang voor mensen

De vrouw die het dier in haar tuin spotte stelt dat het dier niet bang was voor haar. Toen haar kinderen een bakje water voor het hert neerzetten, verroerde deze geen vin – of staart. “We konden dichtbij komen. Het was een tam beestje”, aldus de familie.

Dat is opvallend, aangezien het beestje over het algemeen mensenschuw is. Daarom wordt de link met gevangenschap niet uitgesloten.

Ingeburgerd

Van oorsprong komt de muntjak uit China. Maar inmiddels zijn er al meerdere populaties op andere plekken in de wereld. Zo is de muntjak ook al ingeburgerd in Groot-Brittannië en Frankrijk. In Nederland komt het dier echter niet voor. Op waarnemingen.nl is te zien dat de muntjak in vijftien jaar 58 keer in Nederland is gesignaleerd.  

Als het dier niet besluit om zelf terug te keren naar Duitsland, krijgt faunabeheer de opdracht van de provincie om het dier af te schieten. De muntjak staat op de exotenlijst. Ze kunnen namelijk snel voortplanten en lijken qua dieet sterk op herten. Het is dan ook niet waarschijnlijk dat de muntjak lang in Nederland blijft rondlopen.