Om Nederland aan groennorm te laten voldoen zijn miljarden nodig
Klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit worden ook in Nederland steeds zichtbaarder. Daardoor groeit de urgentie om actie te ondernemen en te vergroenen. Een optie hiervoor is onder andere het vergroenen van steden. Dat biedt naast het halen van de klimaatdoelen ook nog een andere optie. Het is namelijk ook nog eens bevorderend voor de gezondheid van de mensen. “Een duidelijke groennorm is dus van groot belang”, aldus Staatsbosbeheer.
Voorstellen
In het onderzoek van de natuurorganisaties is een tiental voorstellen voor normen met criteria. Die gaan over onderwerpen als toepasbaarheid en haalbaarheid, maar ook over het verbeteren van gezondheid en de kwaliteit van groen.
Daaruit vloeiend kwamen drie normen naar voren die het beste voldoen aan de vereisten voor een groennorm. Dit zijn ‘Groene Stadslandschappen’, de vier richtlijnen van Meliefste en de 3-30-300-regel van Konijnendijk. Volgens de natuurorganisaties hebben deze normen de meeste impact met de hoogste haalbaarheid.
Miljarden euro’s
Volgens doorrekening gaan de plannen tussen de 30,7 miljard en 45,5 miljard euro kosten. Met de kleinste investering van 30 miljard euro kan ervoor zorgen dat het aantal buurten dat aan de groennorm voldoen stijgt van 56,5 procent naar 85,2 procent. Deze investering gaat over norm 1 ‘Groene Stadslandschappen’. Deze investering moet gedaan worden over een tijdspan van 25 jaar.
Aanbevelingen
Het onderzoek komt uit op vijf aanbevelingen: zorg voor een integrale norm, zodat een norm aan meer baten voorziet. Ook adviseert Sweco om een bandbreedte aan te houden bij het bepalen van de eisen voor een groennorm, omdat niet iedere buurt dezelfde eigenschappen heeft. Ook biedt het de besluitvormers extra ruimte om te variëren tussen een boven- en ondergrens.
Verder wordt er aanbevolen om in kaart te brengen wat ‘groen’ in een groennorm precies is. Dat is namelijk nog niet gedefinieerd, maar wel noodzakelijk om te kunnen bepalen wat wel of niet bij groen behoort in de norm. Dat gaat onder andere om het soort beplanting, wel aandeel van particulieren meetelt en of het kroonoppervlakte meetelt in de groennorm.
De vierde aanbeveling gaat over het vinden van en balans tussen een ambitieuze en haalbare norm. Er moet aan de ene kant een duidelijk zichtbare impact zijn van de groennorm, maar aan de andere kant moet het ook een realistisch doel zijn. En als laatste moet de norm simpel zijn. Als mensen weten aan wat voor norm zijn moeten voldoen, is het natuurlijk ook een stuk makkelijker om je daarop aan te passen.
Belangrijk
In het rapport wordt beaamd dat het vaststellen en invoeren van een groennorm een belangrijke stap is richting een toekomstbestendige, klimaatadaptieve en gezonde leefomgeving in steden.