Mensen gedragen zich bijna altijd goed in bossen, maar nog niet altijd

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
5 min
De natuur in ons land staat onder toenemende druk. Stikstofuitstoot, piekbelasting en uiteindelijk – helaas – ook de recreant. Op de Veluwe wordt dit al opgemerkt en steeds meer delen van het grootste natuurgebied van het land worden afgesloten voor bezoekers. Toch blijkt ook dit niet altijd te helpen. Boswachter Clara Wilken ziet ‘op de gekste plekken’ nog mensen voorbij komen, meldt de Volkskrant.

Niet alleen komen er meer mensen naar het bos, ook wijken zij vaker af van de paden, constateert Wilken. Waar mensen vroeger de routebordjes volgden, voelen zij zich nu zelfverzekerder om daarvan af te wijken. Voornamelijk de gps en navigatie dragen daaraan bij.

Vorige maand publiceerde de Ecologisch Autoriteit een onderzoek naar de recreatiedruk in natuurgebieden. Hieruit bleek dat een derde van alle Natura 2000-gebieden te maken heeft met een toenemende druk. Dit is de op twee na belangrijkste reden voor de magere gesteldheid van de natuurgebieden.

Rode loper ingerold

Die conclusies uit het rapport van EA hadden ze op de Veluwe niet nodig. Daar is de provincie al langere tijd in gesprek met terreinbeheerders om de natuurdoelen voor Natura 2000-gebieden te halen. Het leidde tot de ‘Recreatiezonering Veluwe’, een plan waarin het natuurgebied wordt opgedeeld in vier delen, van categorie A tot categorie D. Delen in categorie A zijn geschikt voor recreanten, delen in categorie D zijn verboden terrein of rustgebieden voor dieren. Hiermee wordt de rode loper die voor natuurrecreanten werd uitgerold, langzamerhand met de invoering van nieuwe rustgebieden weer terug ingerold.

Te gast in de natuur

Om recreanten de weg te lijden, vind je overal in het bos informatieborden. Daarop staat informatie over het natuurgebied en ook welke regels er gelden. Soms is een pad afgesloten, wat aangegeven staat op deze borden. Wilken wijst de Volkskrant op een oud pad, dat sinds een tijdje is versperd door omgevallen bomen. “Dit soort overgangen zijn cruciaal voor foeragerende dieren. Helaas voor de bezoekers is dit ook het mooiste pad.” Toch wil ze mensen duidelijk maken dat we te gast zijn in de natuur en daar dus met respect mee om moeten gaan.

Wilken wil overigens benadrukken dat de meeste mensen zich uitstekend gedragen in de natuur. Zij vraagt hen dan ook om bossen te blijven bezoeken. Toch is de balans niet altijd te vinden.