Het is heerlijk weer buiten, maar wat brengt dat met zich mee?

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
De temperatuur gaat weer omhoog. Mensen pakken weer een terrasje – alhoewel ze er soms nog wel wat verkleumd uitzien – en de lentebloemetjes komen weer tevoorschijn. In ieder geval is het heerlijk weer om naar buiten te gaan. Maar dat lekkere weer heeft ook een keerzijde. Dit jaar gaat nu al richting recordtemperaturen. Sommige planten en bomen bloeien al meer dan een maand eerder dan zestig jaar geleden. Dat meldt nu.nl.

Niet alleen in februari en maart is het warm, de winter bracht ons ook geen spectaculaire kou. Waar de gemiddelde wintertemperatuur in 1950 zo’n 2 graden bedroeg, is dat nu gestegen naar 4 graden.

Hazelaars

Het leidt ertoe dat planten en bomen eerder in de bloei komen te staan. Dat blijft niet onopgemerkt. Arnold van Vliet, bioloog bij Wageningen University & Research, merkt het ook. Hij ziet dat hazelaars soms tijdens kerst al beginnen te bloeien, terwijl deze boom vroeger pas halverwege februari op gang kwam. “De gele kornoelje bloeide dit jaar al rond 10 februari, waar vroeger half maart gebruikelijk was.”

Gevolgen

Oké, veel groen bloeit dus wat eerder. Maar is dat erg? Van Vliet hoopt in ieder geval dat er geen plotselinge vorst optreedt. Eén flinke nachtvorst en de natuur kan volgens hem veel schade oplopen. Knoppen en kiemen van planten kunnen namelijk erg slecht tegen kou. Ook voor de tuinbouw is het nadelig als planten eerder in het jaar bloeien. Ook deze sector is gevoelig voor nachtvorst.

Maar niet alleen planten kunnen gevolgen merken van de stijgende temperatuur. Ook insecten kunnen het zwaar krijgen. Zo zag Van Vliet weinig insecten op de bloeiende krokussen. “Temperaturen waren hoog, maar het was bewolkt, terwijl insecten de zon nodig hebben om op te warmen.” De bioloog denkt dat de nectar uit de krokussen niet volledig is gebruikt door insecten.