Zwemseizoen weer van start, hier moet je op letten

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Afgelopen woensdag, 1 mei, ging het zwemseizoen 2024 voor open water weer van start. Het water begint langzaam weer op te warmen en mensen nemen weer een eerste duik in open water. Zwemmen en recreëren in het water zorgt voor ontspanning en plezier, maar komt niet helemaal zonder risico’s. Water is niet altijd even schoon en veilig. Daarom adviseren gemeentes en provincies om alleen te zwemmen op aangewezen locaties. Daar wordt met regelmaat de kwaliteit en veiligheid van het water gecontroleerd, meldt Informatiepunt Leefomgeving. 

Voor een overzicht van alle aangewezen en gecontroleerde zwemlocaties verwijzen we je door naar www.zwemwater.nl. Hier zie je welke locaties bij jou in de buurt geschikt zijn om een duik te nemen.

Veiligheid

Zwemmen is niet alleen erg leuk, maar ook gezond. Toch brengt het ook risico’s met zich mee. Zo kan het gevaarlijk zijn om te zwemmen bij bruggen, sluizen en vaarwegen. Dat is trouwens ook gewoon verboden. Maar bedenk ook of je op andere plekken goed kunt zwemmen, zoals op plekken met een sterke(re) stroming of waar water snel van ondiep naar diep gaat. Zorg er ook voor dat er altijd iemand is die je in de gaten kan houden als je gaat zwemmen. Dat is vooral belangrijk als je zwemt in de zee.

Gezondheid

Naast veiligheid – en dit is in bepaalde mate ook een stukje veiligheid – is het ook belangrijk om op je gezondheid te letten. Sommige wateren kunnen namelijk vervuild zijn. Blauwalg of chemische stoffen in het water kunnen leiden tot allerlei gezondheidsklachten, van diarree tot huiduitslag. Via www.zwemwater.nl zie je wat de kwaliteit is van het water bij jou in de buurt. Ook wordt aangeraden om altijd je handen te wassen na het zwemmen als je iets gaat eten. Let bij een bezoekje aan de zee op zeeschuim. Daar kunnen stoffen zoals PFAS in achterblijven. Daarom wordt het aangeraden om zoveel mogelijk te voorkomen dat zeeschuim wordt ingeslikt.

Watersport

Ook bij watersporten, zoals kajakken of suppen, kun je in aanraking komen met oppervlaktewater. Daarvoor gelden dezelfde adviezen als voor zwemmers. Neem een douche nadat je in het water bent geweest en was zeker je handen voordat je gaat eten.