Toenemende druk op natuurgebieden rondom steden

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
4 min
Met de groeiende woningbouw neemt de druk op natuurgebieden net buiten steden toe. Echter, Staatsbosbeheer staat voor de uitdaging om drie van deze gebieden te sluiten of te verkopen, aangezien de provincie Zuid-Holland van plan is om de subsidie voor deze gebieden te verminderen, dat meldt Omroep West.

Het betreft het Balijbos (tussen Zoetermeer, Nootdorp en Pijnacker), het Bieslandse Bos (Delfgauw) en Leidschendammerhout. Staatsbosbeheer ontvangt momenteel ongeveer drie miljoen euro per jaar voor het beheer van deze gebieden, waarvan de provincie Zuid-Holland de afgelopen jaren 40 procent subsidie verstrekte. Deze bijdrage zal echter worden verminderd tot slechts 27 procent in de komende jaren.

Financiële knelpunten voor Staatsbosbeheer

Voor Staatsbosbeheer is deze verlaging van de subsidie onvoldoende om het beheer, onderhoud en toezicht in de gebieden uit te voeren. Dit zal volgens Staatsbosbeheer leiden tot minder toegankelijke natuurgebieden en een verhoogd risico op vandalisme en (drugs)dumpingen.

Oproep tot meer subsidie

Staatsbosbeheer doet een beroep op de provincie om meer subsidie te verstrekken, anders moet de organisatie alternatieve oplossingen overwegen, zoals het afsluiten of verkopen van de gebieden.

Belang van Natuurgebieden voor recreatie

Staatsbosbeheer benadrukt het belang van deze natuurgebieden als recreatieplekken voor stadsbewoners, vooral gezien de plannen voor verdere woningbouw in de regio. De gebieden bieden mensen de mogelijkheid om te wandelen en te recreëren in een groene omgeving, wat van essentieel belang is voor de levenskwaliteit van stadsbewoners.

Verzoek om extra financiering

Staatsbosbeheer heeft een verzoek ingediend voor een extra bijdrage van één miljoen euro om het beheer van de natuurgebieden te ondersteunen. De provincie Zuid-Holland zal deze noodkreet van Staatsbosbeheer bespreken op 22 mei.