Boer John en natuurliefhebbers gaan een nieuw natuurgebied aanleggen

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
2 min
Een succesvolle crowdfundingsactie heeft ertoe geleid dat er in de buurt van Winkel een nieuw natuurgebied komt. Die wordt beheerd door Landschap Noord-Holland en het stuk land ligt tussen Winkel en Aartswoud. Daar bood veehouder John Klaver grond aan om in te ruilen voor een natuurgebied. Hij heeft hier nu al een nest met scholeksters: “Mooi!”. Dat meldt NH Nieuws.

De grondruil en aankoop van extra land vallen goed bij boswachter Roelf Hovinga van Landschap Noord-Holland. Het is een voortvloeisel van de inzet van alle natuurliefhebbers die zich hard hebben gemaakt voor het nieuwe natuurgebied. Het stuk grond werd lange tijd gebruikt voor landbouw, met aan de overkant al twintig jaar een natuurgebied. “En ja, je kunt hier heel mooi het verschil zien in bloemen en kruiden op het land”, aldus de boswachter.

Aandacht voor natuur

Die interesse en aandacht voor de natuur delen de natuurliefhebbers met boer John. Hij is van mening dat iedereen dat moet doen. “Ik ben melkveehouder en we vragen veel van de natuur. We willen daarom graag iets teruggeven.”

Daarom wordt er de komende jaren gewerkt om dezelfde natuurwaarden terug te laten keren naar het aangekochte perceel. De hoop is gevestigd op de terugkomst van bijzondere dieren en planten, zoals de argusvlinder. Dit was vroeger een veelvoorkomende vlinder. Nu is de populatie volgens Hovinga met 98 procent gekrompen.