Drielandentrein rijdt vanaf 9 juni: 'Biedt mogelijkheden voor recreatie en toerisme'

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Vanaf 9 juni kunnen reizigers gemakkelijker met de trein naar België en Duitsland. De drielandentrein gaat vanaf die datum officieel en conform dienstregeling rijden, meldt provincie Limburg.

De provincie sprak meer dan tien jaar geleden al de ambitie uit om een drielandentrein te realiseren. De aanbesteding die daarop volgde leidde ertoe dat vervoerder Arriva beschikt over treinen die in Duitsland, België en Nederland kunnen rijden. In 2016 hebben de betrokken overheden een overeenkomst ondertekend en sindsdien zijn Arriva, NMBS en NS is gezamenlijkheid met de betrokken overheden tot realisatie gekomen. Het proces van ruim tien jaar zorgt ervoor dat door middel van regionaal streekvervoer de drie landen beter met elkaar worden verbonden.

De treinverbinding verbindt de drie regio’s door de overstap in Maastricht – die nodig is om tussen Luik en Aken te reizen – overbodig te maken.

9 juni

De startdatum van de officiële dienstregeling is zondag 9 juni. Vanaf dan kunnen reizigers gebruik maken van de drielandentrein. “Reizigers die als eerste op deze trein stappen, kunnen lokale lekkernijen verwachten die uitgedeeld worden”, aldus de pagina van de provincie Limburg.

Hogesnelheidsnetwerk

De nieuwe treinroute biedt ook voor recreatie en toerisme een aantal belangrijke voordelen: “Een trein zonder overstap biedt voor mensen uit de Euregio de kans om zonder parkeerproblemen een terrastje te pakken in Luik, Maastricht of Aken, en brengt de verbinding Valkenburg en het Limburgse Heuvelland dichterbij voor bezoekers uit Duitsland en België”, aldus gedeputeerde voor Mobiliteit Jasper Kuntzelaers.