Wanneer Sallandse Heuvelrug te druk is dit een alternatief in de buurt

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Met de Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden kent de provincie Overijssel twee nationale parken. Maar de een is veel populairder dan de andere. Vandaag, tijdens de Dag van het Nationaal Park, wordt de natuur extra onder de aandacht gebracht. Ook de onontdekte natuur, zoals die in het Twentse Reggedal. Het is een uitstekend alternatief voor wanneer de Sallandse Heuvelrug te druk is, meldt RTV Oost.

Toen ongeveer 150.000 jaar geleden een enorme massa ijs zich verplaatste door wat nu Overijssel wordt genoemd, werden meerdere heuvels gevormd. Die ijsmassa smolt vervolgens en vulde de voorloper van de rivier de Regge. Het kenmerkte het ontstaan van de Sallandse Heuvelrug en het Twents Reggedal.

Onder dezelfde noemer

Vanwege de overeenkomsten van de twee parken ontstond in 2020 het idee om er één groot nationaal park van te maken: Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal.

Wel bleef de ambitie om samenwerking aan te gaan tussen de twee parken bestaan. Dat moet resulteren in een betere spreiding van bezoekers: de Sallandse Heuvelrug kent flink bezoekers dan het Reggedal.

Beleving Reggedal

Om het Reggedal beter op de kaart te zetten is er onder andere een interactieve fietsroute door het natuurgebied uitgezet. Deze is meer dan 90 kilometer lang, compleet met vlogs en geluidsfragmenten waarmee fietsers worden geïnformeerd over het gebied. Ook boerderij ’n Witten in natuurgebied De Borkeld moet hieraan bijdragen. “Om het als startpunt van wandel- en fietsroutes te laten fungeren”, zegt wethouder Erik Wessels van de gemeente Rijssen-Holten over een onderzoek naar de mogelijkheden van de locatie. 

Foto: "Beeld "Nehellenia" door Karin Gerfen, aan de Regge ten zuiden van Ommen." door Martin D.