Tegenstrijd maar werkelijkheid: natste plek in Nederland droogt uit door stortbuien

Door Nationale Recreatiegids
4 min
Het klinkt raar, maar is toch echt werkelijkheid. Het afgelopen half jaar kan worden gekenmerkt met regen. Droogteproblemen lijken daarmee ver uit het zicht. Dat geldt echter niet voor het Limburgse Noorbeek. Dat is de natste plek van het land. Hier valt ruim vier keer het maandgemiddelde aan neerslag. Maar toch kampt het gebied met uitdroging, meldt NOS.

Volgens Natuurmonumenten droogt de plek in Zuid-Limburg uit. Maar niet op de manier zoals je die zou verwachten. Juist door een toename van stortbuien kent het gebied namelijk verdroging. In het gebied stroomt de Noor, een beek die richting België stroomt. Die krijgt in korte tijd te maken met veel regenval, waardoor het meer regen verstouwt dan het aankan.

Dat leidt er toe dat de beek sneller slijt en dieper wordt. Als er dan een periode komt van droogte, is de beek te diep, waardoor het grondwater sneller wordt afgevoerd en lager komt te staan. Hierdoor droogt het landschap verder uit.

Beemden

Die droogte treft het unieke en kwetsbare natuurgebied de Noorbeemden. Beemden zijn graslanden langs beken, die worden gekenmerkt doordat ze erg nat zijn. Het huist allerlei unieke planten, zoals de beemdkroon en beemdooievaarsbek.

Naast deze plantensoorten kent het natuurgebied meer specialiteiten, aldus boswachter Guido Franck van Natuurmonumenten. Ook de dotterbloemhooilanden, waar je in de lente gele en roze dotterbloemen vindt. Er zijn echter veel meer zeldzame en unieke planten die in dit gebied groeien. Die zijn wel allemaal afhankelijk van een het hele jaar door vochtig gebied.

Droogte

Door de gevolgen van de heftige regenval driegen dus veel van deze bijzondere soorten te verdwijnen. Volgens Franck hebben ook mensen hier invloed op. “Ook de verharding en schaalvergroting van het landschap spelen mee. Hierdoor krijgt regenwater niet genoeg tijd om de bodem in te trekken, en veel sneller afvoert richting de beek.”

Natuurmonumenten probeert dit tegen te gaan door zijbeekjes van de Noor te verondiepen met grind en dammetjes. Zij zien daarentegen liever een permanente oplossing, die te vinden is in het vasthouden van water op hoge delen in het gebied. Hiervoor is de natuurorganisatie in gesprek met lokale organisaties en overheden.