Omwonenden natuurgebied bij Berg en Dal willen nationaal park en starten petitie

Door Nationale Recreatiegids
5 min
Het Reichswald is een natuurgebied op de grens van Nederland en Duitsland, in de gemeente Berg en Dal. Daar deed het natuurgebied dit jaar mee om een nationaal park te worden. Maar de gemeente zag hier geen heil in en zette een streep door het plan. Er zijn namelijk ook plannen om in dit gebied een aantal windmolens te plaatsen, wat niet kan als het een nationaal park is. Om toch te proberen er een nationaal park van te maken zijn burgers een handtekeningenactie gestart. Zij hebben wel meer dan 10.000 Duitse stemmen nodig, meldt Omroep Gelderland.

Het International Park Initiative, zoals de groep heet die de handtekeningen inzamelt, stelt dat zij inmiddels al bijna op de helft van de stemmen is. Dat vertelt Dietrich Cerff aan Omroep Gelderland. Hij stelt dat veel mensen enthousiast zijn over de actie. De groep hoopt dat zij voor 23 juli de benodigde 10.000 stemmen binnen hebben.

Motieven

Wel doemt de vraag op of het de omwonenden daadwerkelijk gaat om de natuur, of dat zij een ander motief hebben. Als het natuurgebied namelijk geen nationaal park wordt, dan is er een grote kans dat er een aantal windmolens, met een tiphoogte van 270 meter, in het gebied komen te staan. En dat heeft invloed op het uitzicht van bewoners van Groesbeek.

Het plan voor de windmolens ligt er al jaren en stuitte al eerder op flinke kritiek, van zowel de omwonenden als natuurorganisaties. Uiteindelijk verdwenen de plannen van tafel. Nu de regels voor windmolens in Duitsland soepeler zijn geworden – de windmolens komen op Duitse bodem – kunnen de windmolens dichter bij Nederlandse huizen worden gebouwd. Daar zitten de omwonenden niet op te wachten.

Referendum

Op het moment dat alle 10.000 handtekeningen zijn verzameld wordt er een referendum gehouden. Dan kunnen de bewoners van het Duitse Nordrein-Westfalen voor of tegen een nationaal park stemmen. Daarbij is een meerderheid voldoende om de plannen door te zetten of tegen te houden.

Gemeente Berg en Dal ziet graag dat het gebied een nationaal park wordt. Dit is volgens de gemeente goed voor de biodiversiteit en recreatie voor inwoners. Het kan een impuls zijn voor het toerisme. Daarnaast is het voor de inwoners prettiger om naast een nationaal park te wonen dan naast bijna 300 meter hoge windmolens.

Vogels in aanvaring

Vooral voor vogels en vleermuizen is de komst van de windmolens spannend. Deze vliegende dieren vliegen namelijk geregeld tegen windmolens aan, weet Ralph Buij van de Wageningen Universiteit te vertellen. “Vogels worden in tweeën gehakt, verliezen vleugels om vervolgens dood neer te vallen onder de windmolens.” Buij ziet dan ook niet in waarom er wordt gekozen voor het plaatsen van windmolens in het natuurgebied, dat onder andere kwetsbare roofvogels als de oehoe huist.