Bescherming voor haas en konijn bij de bouw en activiteiten in Utrecht

Door Nationale Recreatiegids / Michelle Klos
2 min
Vanaf 1 september 2024 moeten inwoners en bedrijven in de provincie Utrecht die willen slopen, bouwen, baggeren of andere activiteiten willen uitvoeren, rekening houden met de beschermde status van hazen, konijnen en marterachtigen. Dit betekent dat er maatregelen genomen moeten worden om schade aan deze dieren te voorkomen of te beperken. In sommige gevallen is er zelfs een vergunning nodig.

De bescherming is nodig omdat de populaties van konijnen, hazen en kleine marterachtigen, zoals de bunzing, hermelijn en wezel, in de provincie afnemen. Deze diersoorten stonden eerder op de 'Lijst vrijgestelde soorten', wat betekende dat er geen vergunning nodig was voor activiteiten die hun leefgebied beïnvloedden.

Nieuwe regels

Voordat er gebouwd, gesloopt of gebaggerd mag worden in gebieden waar deze dieren mogelijk voorkomen, moet er eerst onderzoek worden gedaan naar hun aanwezigheid en de mogelijke impact van de werkzaamheden op de populaties.

Daarnaast is er ook een vergunningplicht ingesteld. Als de werkzaamheden negatieve gevolgen kunnen hebben voor de beschermde diersoorten, is een 'Omgevingsvergunning flora- en fauna-activiteit' vereist. De provincie Utrecht zal de vergunningaanvragen beoordelen.

Deze nieuwe regels gelden al voor beschermde diersoorten zoals vleermuizen, dassen en uilen. De bescherming van hazen, konijnen en marterachtigen is een belangrijke stap om de biodiversiteit in de provincie Utrecht te behouden.